Greenpeace predao 65 000 potpisa za zabranu plastičnih vrećica

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja poručuju kako će zabrana plastičnih vrećica stupiti na snagu 1. srpnja, a u prijedlogu novog zakona je i zabrana određenog dijela jednokratnih plastičnih proizvoda

Željko Lukunić/PIXSELL

Greenpeace je Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja predao peticiju za zabranu laganih plastičnih vrećica, koju je potpisalo 65.000 građana.

Greenpeace peticijom želi potaknuti Vladu da zabrani lagane i vrlo lagane plastične vrećice, kao i općenito ukazati na štetnost onečišćenja jednokratnom plastikom. Također, želi se potaknuti Ministarstvo na što ambiciozniju implementaciju europske legislative o jednokratnoj plastici u Prijedlogu zakona o gospodarenju otpadom, koji je trenutno na javnom savjetovanju.

Na uručenje peticije Greenpeace je pozvao ministra Tomislava Ćorića, a umjesto njega peticiju je preuzela pomoćnica ministra za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Anamarija Matak.

– Drago nam je da su i građani prepoznali namjeru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da se kroz novi zakon od 1. srpnja 2021. godine zabrani stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica, rekla je Matak.

U prijedlogu novog zakona je i zabrana određenog dijela jednokratnih plastičnih proizvoda. Matak kaže kako im je drago da mogu surađivati  s udrugama civilnog društva tijekom javnog savjetovanja i daljnjih aktivnosti za pronalaženje rješenja za korištenje plastike.