fbpx

Nedjelja, 24 Veljača 2019 08:28

Više od 250 izlagača na Festivalu maslina

Na Zagrebačkom velesajmu, u Kongresnom centru, jučer je otvoren četvrti Festival maslina u organizaciji udruge Zagrebački maslinarski institut, a suorganizatori ove dvodnevne manifestacije su Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba i Zagrebački velesajam. I ove godine festival je privukao mnoštvo posjetitelja koji su imali prilike kusati vrhunska maslinova ulja iz Hrvatske, Crne Gore, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Čast da otvori festival pripala je gradonačelniku Milanu Bandiću.

-Sretan sam što otvaramo 4. festival maslina koji je još bolji od prethodnog i na kojem sudjeluje više od 250 izlagača- istaknuo je Bandić na svečanom otvorenju.

Posjetitelji još danas tako mogu saznati sve novosti o zdravstvenoj i nutritivnoj vrijednosti ulja, kupiti najbolja ulja provjerene kvalitete, odabrati opremu i sredstva za maslinarstvo te kušati jela u kojima se koristi maslina i maslinovo ulje. 

Objavljeno u Grad Zagreb

Na Zagrebačkome velesajmu gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić otvorio je međunarodne sajmove Nautiku – 28. zagrebački sajam nautike, Hotel & Gastroteh – 11. međunarodni sajam gastronomije, hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa, Dane lova i ribolova – 3. sajam opreme za lov i ribolov te 4. Festival maslina. Osim gradonačelnika Bandića prisutnima su se obratili i ministar turizma Garri Cappelli, direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomašić, predsjednik Hrvatskoga lovačkog saveza Đuro Dečak te predsjednik Hrvatskoga športskog ribolovnog saveza Vladimir Sever.

Ističući kako s ova četiri komplementarna sajma Zagrebački velesajam obilježava 110. obljetnicu neprekinuta rada i djelovanja, gradonačelnik je zahvalio izlagačima iz 32 zemlje te je pozvao građane da tijekom narednih pet dana posjete Velesajam i da uživaju u bogatome programu što su ga organizatori sajmova pripremili.

-Kako bi Zagreb bio predvodnik kontinentalnog turizma preduvjet je da gradimo grad po mjeri čovjeka – multietničan, multikulturalan, multikonfesionalan te otvoren i siguran grad- rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Ministar Cappelli organizatorima sajmova zahvalio je što promoviraju posebne vidove turizma – nautiku, gastronomiju te lov i ribolov.

-Čestitam Gradu Zagrebu na svemu što radi i što doprinosi razvoju turizma i gospodarstva- istaknuo je ministar.

Direktorica Tomšić je zahvalila svim izlagačima, a više ih je od 400, na iznimnu trudu te je istaknula kako su sajmovi utkani u srce grada Zagreba još od davne 1909. kada je osnovan Zagrebački zbor – preteča Zagrebačkog velesajma. Sajmovi koje Grad Zagreb i Zagrebački velesajam organiziraju u devet paviljona i u Kongresnome centru će se održati od 20. do 24. veljače, a za posjetitelje je tijekom njihova održavanja osiguran besplatan parking.

Objavljeno u Grad Zagreb

U povodu 110 godina neprekinuta rada i djelovanja, Zagrebački velesajam ovu sajamsku godinu otvara s četiri komplementarna sajma, 28. Zagrebačkim sajmom nautike, 11. Sajmom HOTEL&GASTROTEH, Festivalom maslina te Danima lova i ribolova, najavljeno je na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i voditeljica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić.

Nakon zahvale organizatorima, gradonačelnik Bandić je pozvao građane da u što većem broju obiđu sajmove te je najavio da se ove godine očekuje više od 30 000 posjetitelja.

-Poduzetništvo je pokretač gospodarstva, a ovakvi sajmovi su veliki korak u razvoju zagrebačkoga i hrvatskog gospodarstva. Očekujemo preko 300 izlagača iz 32 zemlje koji su Zagrebački velesajam prepoznali kao mjesto na kojem se kupcima mogu predstaviti i gdje mogu ojačati mrežu svojih poslovnih partnera- rekao je gradonačelnik Bandić.

Dina Tomšić je istaknula da će nas ovogodišnja Nautika s više od 300 izlagača iz 31 zemlje upoznati s trendovima te da će se u čak sedam paviljona izložiti 280 plovila, uz dosad najopsežniji postav flota te uz premijerne prikaze hrvatskih brodograditelja.

-Zagrebački velesajam će tijekom narednih pet dana biti susretište nautičara i svih zaljubljenika u more te mjesto bogate ponude plovila, izvanbrodskih motora, opreme i pribora za brodove i jahte, opreme za ronjenje i ribolov, nautičke odjeće i obuće. Osim odličnih domaćih ponuđača, na Nautici će se predstaviti najpoznatiji svjetski proizvođači plovila- kazala je Dina Tomašić.

HOTEL&GASTROTEH, 11. Međunarodni sajam gastronomije, hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa, a u sklopu čega je i Festival maslina se profilirao kao središnji regionalni sajam za Ho-Re-Ca sektor. Organizatori su pripremili niz zanimljivosti, npr. prezentacije znanja i vještina, kulinarske radionice i već tradicionalno kulinarsko natjecanje najboljih hrvatskih kuhara CRO TOP 10. Na ovogodišnjem izdanju sudjeluje 39 izlagača iz 8 zemalja. Dani lova i ribolova s 58 izlagača iz 10 zemalja su najavljeni u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma.

Sajmovi će se održati od 20. do 24. veljače u devet paviljona i u Kongresnome centru, a posjetiteljima je osiguran besplatan parking tijekom njihova trajanja.

Objavljeno u Grad Zagreb
Petak, 25 Siječanj 2019 18:05

Na Velesajmu 3. Dani poslova u turizmu

“Dani poslova u turizmu” okupili su na zagrebačkom Velesajmu više od 80 poslodavaca iz turističkog sektora te više od 5 tisuća nezaposlenih koji su iskazali interes za radom u najpropulzivnijoj grani hrvatskog gospodarstva- turizmu.

Ova manifestacija koja se održava po treći puta zajednički je projekt Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva turizma, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca te Udruge poslodavaca u hotelijerstvu, a za cilj ima da u izravnoj komunikaciji omogući povezivanje poslodavaca i nezaposlenih koji na jednom mjestu mogu dobiti sve informacije o mogućnostima za zapošljavanje.

-Cilj ove Vlade je aktivirati domaću radnu snagu i zato radimo ovakve manifestacije. U reformi mirovinskog sustava omogućili smo umirovljenicima da rade na pola radnog vremena. Tek krajnja linija obrane je uvoz radne snage i kvote, koje su velike, ali nadamo se da neće biti iskorištene- kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, dok je ministar turizma Gari Cappelli podsjetio je da problem nedostatka radne snage u turizmu nije od jučer već postoji godinama, no kako je istaknuo aktualna Vlada prvi put konkretno i kvalitetno pristupa tom problemu.

Objavljeno u Grad Zagreb
Utorak, 13 Studeni 2018 15:30

Do nedjelje traje Interliber

41. Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, na kojemu će preko 300 izlagača iz Hrvatske i inozemstva predstaviti raznolik izbor pisane riječi, danas je na Zagrebačkom velesajmu otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Interliber nudi bogat program predstavljanja novih knjiga domaćih i inozemnih autora, druženja i razgovora s književnicima, čitaonice i radionice, dodjelu književnih nagrada, aukcija starih knjiga, kvizove, glazbene programe te stručne susreta nakladnika, knjižara i knjižničara, kao i okrugle stolove i panel rasprave.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je da su knjiga i pisana riječ ishodište svake kulture te kako Grad Zagreb vodi brigu o poticanju kulture čitanja. Uz odlično organiziranu mrežu gradskih knjižnica i besplatan upis mladih, Grad Zagreb redovito daje potpore za izdavanje knjiga i časopisa, za književne festivale i sajmove, istaknuo je gradonačelnik. Naglasio je da su vrata Velesajma širom otvorena uz besplatan ulaz i besplatno parkiranje. Pozivam sve građane i zaljubljenike u knjigu da posjete Zagrebački velesajam i pronađu mnoštvo lijepih i dobrih knjiga za sebe i svoje bližnje.

Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma naglasila je Interliber najveća književna manifestacija u Hrvatskoj te da je ovaj sajam postao važna karika za slobodu izražavanja i dijalog između domaće i međunarodne književne scene. Istaknula je, također, da su posjetiteljima pripremljen bogati Kulturno-zabavni program koji broji više od 200 termina, razmješten na četiri lokacije: galerija paviljona 5, pozornica u paviljonu 6, Kongresni centar te otvoreni prostor sajma s glazbenim iznenađenjima.

41. Interliber održava se u paviljonima 5 i 6 Zagrebačkog velesajma do 18. studenoga.

Objavljeno u Grad Zagreb

Od 13. do 18. studenoga u četiri paviljona Zagrebačkog velesajma će se održati dva važna sajma, 41. Međunarodni sajam knjiga i učila INTERLIBER te 43. Hrvatski sajam inovacija INOVA, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić i predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore Mišo Nejašmić.

-Malo koji grad se može pohvaliti domaćinstvom takvih važnih sajmova kakvi su Interliber i Inova. Zagrebački velesajam će tako idućeg tjedna postati središnje mjesto zagrebačke kulturne jeseni, a i najprivlačnije okupljalište inovatora i ljubitelja moderne tehnologije- naglasila je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Također, organizatorima i izlagačima je zahvalila, a sve ljubitelje knjige, kulture i inovacija je pozvala da posjete ove sajmove kao uvertiru u nadolazeći Advent u Zagrebu.

Direktorica Tomšić je istaknula da je Interliber, a koji se ove godine održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, središnje mjesto ovog dijela Europe za promoviranje knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja i da okuplja mnogobrojne nakladnike i knjižare.

-Interliber svojim izlagačkim segmentom, sadržajem i programom u velikoj mjeri doprinosi razvoju kulture čitanja, usvajanja znanja i naobrazbe pisanom riječju- rekla je Tomšić, te dodala kako ove godine na njemu sudjeluje više od 300 izlagača iz 13 država.

Posjetitelje očekuju predstavljanja novih knjiga, i domaćih i inozemnih autora, druženja i razgovori s književnicima, mnogobrojne čitaonice i radionice, ceremonije dodjele književnih nagrada, aukcije starih knjiga, glazbeni program te strukovni susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, mnogobrojni okrugli stolovi i panel-rasprave.

Prateći program suorganizira Zajednica nakladnika i knjižara, a njezin predsjednik Mišo Nejašmić je istaknuo kako je uvjeren da će u sljedećih nekoliko godina Interliber prerasti u vodeći sajam knjiga u ovome dijelu Europe.

Direktorica Tomšić je najavila i program 43. Međunarodnog sajma inovacija – INOVA 2018, u organizaciji Saveza inovatora Zagreba. Inova je druga najstarija izložba inovacija na svijetu i druga najveća manifestacija svoje vrste u Europi. Tradicionalna izložba posjetiteljima nudi tisuće hrvatskih i svjetskih inovacija i predstavlja odličnu prigodu za susret hrvatskih inovatora i poduzetnika s inozemnim kolegama. Kako se čulo, u paviljonima 7 i 7a posjetitelje očekuje više od 400 izložaka iz 27 država svijeta te brojni prateći sadržaji poput stručnih skupova i atraktivni program nagrađivanja na temelju odluka međunarodnog žirija.

Ulaz na sajmove INTERLIBER i INOVA za sve je posjetitelje besplatan.

Objavljeno u Grad Zagreb

U Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma otvoren je dvodnevni specijalizirani projekt Kupujmo hrvatsko – hrvatski proizvod za hrvatski turizam, koji je treću godinu zaredom, u sklopu akcije Kupujmo hrvatsko, organizirala Hrvatska gospodarska komora. Cilj projekta je povećanje udjela domaćeg proizvoda u hrvatskoj turističkoj ponudi- kanaliziranja proizvoda i usluga prema turističkom sektoru kako bi se otvorila mogućnost veće suradnje te povećala konkurentnost hrvatskog gospodarstva i ubrzao gospodarski rast.

-Svjesni važnosti nacionalne akcije Kupujmo Hrvatsko, Grad Zagreb s posebnim zadovoljstvom ali i kontinuiranom podrškom sudjeluje u brojnim aktivnostima kojima je cilj afirmiranje domaće proizvodnje, nacionalnog gospodarstva, unapređenje prodaje hrvatskih proizvoda na domaćem ali i na međunarodnom tržištu, zadržavanje postojećih te otvaranje novih radnih mjesta, rastu broja poduzetnika, smanjenju uvoza, odnosno ukupnom gospodarskom i društvenom razvoju- istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić te dodala kako posebno pozdravlja inicijativu povezivanja domaćih proizvođača s našim hotelijerima, ugostiteljima i iznajmljivačima, imajući u vidu da hrvatski turizam iz godine u godinu raste i da se s njim razvijaju i druge gospodarske grane.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za trgovinu i financije Josip Zaher rekao je kako je želja Komore kroz turizam plasirati što više hrvatskih proizvoda -od same investicijske potrošnje kod gradnje turističkih objekata pa do krajnje potrošnje kroz hotele i restorane.

-Hrvatska proizvodnja treba i strano tržište, a turizam nam se pruža kao fenomenalan ventil za plasman naših proizvoda na strana tržišta. Želimo da turist proba naše proizvode i da ih poželi i traži i u svojoj zemlji. U projektu sudjeluje više od 60 specijaliziranih izlagača iz područja prehrambene, ugostiteljske, drvne, građevinske, tekstilne industrije kao i kompletan turistički sektor- kazao je Zaher.

Glavno događanje prvog dana bit će okrugli stol pod nazivom Primarna prehrambena proizvodnja – prilika za hrvatski turizam, a uz analizu potrošnje hrane i pića u sezoni posjetiteljima će biti predstavljen i projekt Digitalna komora, kojim HGK želi pridonijeti povećanju korištenja ICT tehnologija u području pružanja e-usluga na razini cijele države. Drugi dan rezerviran je za upoznavanje poduzetnika s mogućnostima brendiranja njihovih proizvoda znakovima Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko na radionici EU bespovratna sredstva za pravo uporabe znakova kvalitete HGK.

Također, održat će se i 4. Regionalni forum obiteljskog smještaja za Grad Zagreb.

Objavljeno u Grad Zagreb

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić i ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade RH Tomislav Tolušić danas su na Zagrebačkome velesajmu otvorili sajmove Hrane i dobrog življenja i Dani lova i ribolova što se održavaju do nedjelje, 21. listopada. Više od 250 izlagača na Sajmu hrane i dobrog življenja za posjetitelje organizira stručne skupove i konferencije o aktualnostima važnim za razvoj i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje, a na Danima lova i ribolova mnogobrojne edukacije i stručna savjetovanja o trendovima i zakonskim odredbama u lovstvu i ribolovu.

-Osim predstavljanja svojih proizvoda, objedinjeni sajmovi su jedinstvena prilika da hrvatski proizvođači razmjene iskustva sa svjetskim proizvođačima na zajedničku korist jer Hrvatska ima veliki potencijal za proizvodnju i brendiranje prehrambenih proizvoda. Postoji ogroman potencijal i za razvoj vrhunskog sportskog lova i ribolova što ga tek u cijelosti trebamo realizirati- istaknula je zamjenica Majić te je pozvala sve Zagrepčanke i Zagrepčane da se pridruže izlagačima i stručnjacima na Zagrebačkome velesajmu te da nikako ne propuste jesenske sajmove.

-Imamo veliku perspektivu za razvoj ekološke poljoprivrede, posjedujemo više od 100 000 hektara obradivog zemljišta za ekološki uzgoj, a nekoliko tisuća naših proizvođača može konkurirati na hrvatskome i pogotovo na europskome tržištu. Vlada je donijela niz zakona kojima se regulira lov i ribolov, a uskoro očekujemo i nove zakone za morsko i slatkovodno ribarstvo- rekao je ministar Tolušić.

Direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić je objasnila da Sajam hrane i dobrog življenja, osim izložbenog dijela, nudi niz predavanja, radionica, seminara, prezentacija i drugih edukativnih sadržaja. Istaknula je da se ovim sajmovima želi podignuti svijest o važnosti očuvanja domaće proizvodnje, tradicije, obrta i malog gospodarstva te da se Hrvatsku želi promovirati kao destinaciju vrhunskog lova i ribolova radi bržeg razvoja kontinentalnog turizma.

Objavljeno u Grad Zagreb

Od 18. do 21. listopada na Zagrebačkom velesajmu održat će se Sajam hrane i dobrog življenja i Dani lova i ribolova, na današnjoj konferenciji za novinare najavile su zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić i ravnateljica Centra Rudolf Steiner Dijana Posavec, koja se osvrnula na temu skorašnje međunarodne konferencije - biodinamička poljoprivreda.

Tomšić je istaknula kako ove godine na Sajmu hrane i dobrog življenja svoje proizvode izlaže više od 250 izlagača s ciljem oporavka ove gospodarske grane. Posjetitelje očekuju proizvodi zaštićene oznake izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, proizvodi hrvatskih farmi, ekološki proizvodi kao i hrvatski otočni proizvodi. S druge strane, Dani lova i ribolova uključuju edukacijsko-stručni program kojim se žele naglasiti potencijali te izravni značaj lovstva u očuvanju i održavanju prirode, a ove godine prijavljena su 64 izlagača.

-Prehrambeni suverenitet ključan je za razvoj svake države, a cilj ovog projekta je promocija kvalitete hrvatskih proizvoda jer su naši poljoprivredni proizvodi „brand“- rekla je zamjenica Majić i istaknula da Grad Zagreb preko Gradskog ureda za poljoprivredu i Gradskog ureda za zdravstvo financira razna savjetovališta o prehrani, centre za zdravlje mladih, kao i projekte koji potiču zdrav način života i senzibiliziranje javnosti o zdravoj prehrani.

Uz izložbeni dio, Sajam prate stručni skupovi i konferencije na aktualne teme značajne za razvoj i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje, a Dani lova i ribolova nude edukacije i stručna savjetovanja o trendovima i zakonskim odredbama u lovstvu i ribolovu.

Sajmovi su otvoreni svaki dan od 10,00 do 20,00 sati, u nedjelju od 10,00 do 18,00, a ulaz je besplatan.

Objavljeno u Grad Zagreb

Na Zagrebačkome velesajmu je otvoren 45. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta, a održava se do nedjelje, 14. listopada. Na sajmu sudjeluju 332 izlagača iz 32 zemlje, na površini od oko 20 000 četvornih metara u 7 izložbenih paviljona.

Sajam obiluje brojnim prezentacijama, demonstracijama, proizvodima i uslugama, savjetovanjima i okruglim stolovima s iskusnim stručnjacima o trendovima na području drvne industrije i dizajna, dok će se u pratećem dijelu Salona održavati tematske izložbe poput Međunarodne izložbe keramike i stakla MIKS.

Sajam je otvorio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, a nazočnima su se između ostaloga obratili zamjenica gradonačelnika Olivera Majić, direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić i potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević.

Objavljeno u Grad Zagreb
Stranica 1 od 2

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti