fbpx

U povodu Svjetskog dana bolesnika, koji se obilježava 11. veljače, Hrvatska liga protiv raka i Zajednica pacijenata oboljelih od raka Sveti Juraj organizirali su druženje s onkološkim pacijentima u gradskoj palači Dverce.Okupljene je, između ostalih, pozdravila i izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i potpredsjednica Gradske skupštine Ana Stavljenić Rukavina.

-Zahvaljujemo organizatorima i volonterima za sve sate koje su besplatno darivali bolesnicima i našim građanima u potrebi. Posebno je potrebno zahvaliti našim darivateljima krvi i darivateljima organa koji nesebično daju dio sebe da bi spasili mnoge živote- rekla je Ana Stavljenić Rukavina.

Naglasila je, također, da Grad Zagreb uvijek podržava, a i ubuduće će podržavati, ovakve akcije i imati otvorena vrata za sve dobronamjernike koji iskreno i nesebično pomažu drugima.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga najavio je i jubilarnu 20. humanitarnu utrku Terry Fox Run, koja se 23. veljače održava na Jarunu. Organizatori su ovom prigodom sredstva od 127 tisuća kuna, prikupljena na prošlogodišnjoj utrci, predali mladim znanstvenicima na Institutu Ruđer Bošković za istraživanje raka.

Objavljeno u Grad Zagreb

U povodu Svjetskog dana bolesnika, gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, posjetio je danas oboljele u smještajnoj jedinici Udruge fra Mladen Hrkač na Svetom Duhu. Uz poruku svima da svaki dan trebamo pomagati ljudima i da sami budemo bolji ljudi, gradonačelnik je dodao kako je ovo jedna od najplemenitijih udruga u Hrvatskoj.

-Shodno tome, prošle sam godine predložio Gradskoj skupštini da Udruzi doniramo parcelu na Aveniji Gojka Šuška, od oko 5000m², kako bi sagradili Dom fra Mladen Hrkač. To je i učinjeno, a gradnja bi trebala započeti sljedeće godine- rekao je gradonačelnik Bandić.

Dom će služiti za smještaj oboljelih koji dolaze u Zagreb na liječenje i njihovih obitelji, a članovi Udruge će im ujedno pomagati u svemu što je potrebno napraviti za oboljele.

Zahvalivši gradonačelniku i gradskim uredima na potpori, predsjednik Udruge Ivan Soldo je rekao da je smještajna jedinica na Svetom duhu jedan od njihovih pet objekata u kojima primaju korisnike i pružaju im pomoć prilikom liječenja u Zagrebu. (zagreb.hr)

Objavljeno u Grad Zagreb
Nedjelja, 11 Veljača 2018 11:59

Danas obilježavamo Svjetski dan bolesnika

11. veljače proglasom Pape Ivana Pavla II iz 1992. godine obilježava se kao Svjetski dan bolesnika kojim se želi podići svijest o potrebama bolesnih, zahvaliti zdravstvenim djelatnicima koji su svoj rad posvetili brizi i podršci bolesnima te senzibilizirati društvo za potrebe bolesnika.

Kako bi potaknuo ljude različitih vjeroispovijesti da promisle o svojim mogućnostima kako pomoći bolesnima, Papa Ivan Pavao II posebnim pismom 13. svibnja 1992. naslovljenim na kardinala Fiorenza Angelinija, predstojnika Papinskog vijeća za pastoral zdravstvenih djelatnika utemeljio je Svjetski dan bolesnika i pozvao cijeli svijet na ozbiljno promišljanje onoga što zovemo patnjom, trpljenjem i bolešću.

11. veljače odabran je simbolično na spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske budući da je marijansko svetište u Lourdesu mjesto brojnih ozdravljenja i utočište bolesnika iz svih krajeva svijeta.

Obilježavanjem Dana bolesnika nastoji se podići svijest javnosti o potrebama bolesnih, podsjetiti na prava koje svatko od nas ima kada se nalazi u ulozi bolesnika te potaknuti stvaranje bolje, dostupnije i kvalitetnije zdravstvene skrbi. Isto tako, obilježavanjem ovog Dana zahvaljuje se svima onima koji skrbe o bolesnima, prvenstveno zdravstvenim i socijalnim djelatnicima, ali i volonterima te vjerskim djelatnicima koji su svoj životni poziv i slobodno vrijeme posvetili potrebama bolesnih.

Objavljeno u Zagrebačka županija

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti