Proteklog vikenda gradski zastupnici Sandra Švaljek, Tihomir Milovac i Darko Klasić nazočili su otvorenju „Kupališne sezone“ u Podsusedu, performansu stanovnika Podsuseda kojim se željela skrenuti pažnja na zapuštenost zapadnog dijela grada Zagreba od strane gradskih vlasti. Građani su podsjetili na potencijale kojima Podsused obiluje, ali su neprepoznati i neiskorišteni te su zastupnike upoznali sa mogućnostima iskoristivosti geotermalnih izvora, Parka prirode Medvednice, sa potokom Dolje, sa obnovom vile Hutter, starog  grada Susedgrada i nekada mondenog  kupališta na obližnjoj  rijeci Savi, sa potrebom izgradnje podvožnjaka  prema  južnom dijelu Podsuseda, sportsko rekreacijskog  centra  sa bazenima u napuštenom kamenolomu punom geotermalnih izvora, sa potrebom revitalizacije prostora bivše  cementare, sanacije klizišta  Kostanjek, sa ogromnim divljim odlagalištima  građevinskog otpada u južnom dijelu Podsuseda itd. Od zastupnika je zatražena aktualizacija i hitno postavljanje zelenih bukobrana na brzoj Aleji Bologne kako bi se smanjilo zvučno i zračno oneščićenje djelova GČ i zaštitili pješaci uz ovu viskofrekventnu prometnicu.           

Gradski  su  zastupnici  po završetku performansa  obišli stanovnike Podsuseda u Jareku  i Jagodišću  koji, uz probleme sa prometnom infrastrukturom,  nemaju izgrađenu ni osnovnu komunalnu infrastrukturu (kanalizaciju i vodovod) pa imaju spremnike za vodu koju im dopremaju cisternama i koju  koriste  samo za pranje, a vodu za piće u bocama  kupuju, trpe nesnosni smrad i štete na kućama od improviziranih septičkih jama i oštećenih odvoda, voda sa ulice im poplavljuje dvorišta.

Zastupnik  Klasić je  svojim zastupničkim pitanjem  o sanaciji  često poplavljenog  podvožnjaka na Škorpikovoj pozvao gradonačelnika da dođe u naš dio grada i počinje rješavati velike komunalne probleme. Što  će  gradonačelnik  ponuditi za Podsused, kakvo  rješenje? Hoće li opet njegov odgovor na zastupnička pitanja  biti uobičajeni igrokaz kojim od Gradske skupštine radi kazalište ili će ozbiljno početi riješavati probleme građana?
Objavljeno u Grad Zagreb

Gradski zastupnici Sandra Švaljek i Darinko Kosor, održali su jutros ispred zgrade Gradske uprave konferenciju za medije na kojoj su govorili o 62 putovanja gradonačelnika Bandića u Rim. Sandra Švaljek pozvala je gradonačelnika i gradske službe da daju sve informacije o ovom slučaju, podsjetila da Rim službeno nije grad prijatelj Zagreba te naglasila da građani imaju pravo znati zašto je gradonačelnik s pratnjom 62 puta odlazio baš u taj grad, trošeći njihov novac. Darinko Kosor je pozvao DORH da utvrdi istinu, a koalicijske partnere gradonačelnika, Neovisne za Hrvatsku i HDZ, da javno kažu toleriraju li 62 putovanja u Rim na trošak građana.

Sandra Švaljek pozvala je gradonačelnika i sve gradske službe koje imaju informacije o putovanjima u Rim da predaju sve dokaze i ne doživljavaju interes javnosti kao poseban „pik“ na gradonačelnika, jer je sasvim opravdano da se javnost pita zašto je gradonačelnik 62 puta putovao u grad koji nije niti grad prijatelj Zagreba. Istaknula je da se Rim posebno ne spominje u izvještajima o radu gradonačelnika i programima međunarodne i međugradske suradnje Grada Zagreba te  da se spominju se neki drugi gradovi, između ostalog Mainz i Lisabon, s kojima Grad ima tješnju suradnju.

-Gradonačelnik je u odgovoru novinarima rekao da on putuje na poziv drugih gradova, međutim ja nikad u pola godine koliko sam obnašala dužnost gradonačelnice nisam dobila niti jedan poziv iz Rima- naglasila je Švaljek.

Švaljek se zapitala i što su Zagrepčani imali od tih odlazaka u Rim. Istaknula je da tako velik broj putovanja sa sobom nosi i poveće financijske posljedice te napomenula da je licemjerno što gradonačelnik već peti put na dnevni red Gradske skupštine stavlja točku o smanjenju plaća pročelnika gradskih ureda i vlastitih savjetnika, umjesto da počne od sebe i štedi na sebi i svojim putovanjima, ili barem da dokaže da su ta putovanja bila poslovno opravdana.

-Nadam se da će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje je za mandata Dalije Orešković doseglo visoki standard, detaljno istražiti ovu temu i po službenoj dužnosti ove informacije proslijediti dalje na istraživanje ostalim institucijama u pravosudnom sustavu- napomenula je Švaljek.

Švaljek smatra i da Hrvatska kao članica EU mora njegovati više demokratske standarde. U drugim zemljama EU je naime sasvim normalno da netko tko službenom karticom slučajno kupi čarape podnese ostavku na mjesto ministra  ili da predsjednik jedne države u službeni posjet Hrvatskoj leti u ekonomskoj klasi.

-S druge strane, u Hrvatskoj gotovo da toleriramo takvo rasipništvo - mislim da se kao zemlja i kao građani moramo zapitati zaslužujemo li to i želimo li to i dalje tolerirati- zaključila je.

Darinko Kosor  je gradonačelnikovih 62 putovanja u Rim komentirao citatom Mladena Delića „Ljudi moji je li to moguće?“. Smatra da je informacija očito točna jer nije bilo jasnog demantija iz Gradske uprave. Pozvao je gradonačelnika da svu dokumentaciju dostavi Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, ali i medijima, s obzirom na to da je to javna informacija budući da je trošio javni novac. Kosor smatra da, ako je istina da je 62 puta išao u Rim, u tome sigurno nema opravdanja u službenim posjetima. Gradonačelnika je pozvao da vrati novac građana Zagreba, ali je naglasio da ovaj slučaj, ako je točno da je 62 puta išao u Rim, nije posao samo za Povjerenestvo već i za DORH, kojeg je pozvao je da utvrdi pravu istinu uime građana Zagreba.

Osim toga, Kosor je pozvao je i koalicijske partenere gradonačelnika, Neovisne za Hrvatsku i HDZ , da javno kažu svoj stav o tome toleriraju li 62 puta u Rim na trošak građana. Pozvao je i građane Zagreba koji su glasali za Milana Bandića da razmisle o tome jesu li glasali za to da se njihov novac troši na ovaj način. Kosor je naglasio kako je ovo je velika afera i da je hitno treba raščistiti.

-Ako je gradonačelnik 62 puta službeno putovao u Rim neka nas u 24 sata demantira tako da medijima i državnim institucijama, od Povjerenstva do DORH-a, preda sve dokumente i kaže tko ga je pozvao i zašto je putovao- zaključio je Kosor.

Objavljeno u Grad Zagreb

Nezavisna lista Sandre Švaljek predstavila je danas  web aplikaciju KvartApp, koju je izradila kako bi građani Zagreba mogli prijavljivati probleme i slati prijedloge vezane uz Zagreb i njihovu gradsku četvrt, te postavljati pitanja svojim predstavnicima u mjesnoj samoupravi.

KvartApp je aplikacija koja funkcionira kao društvena mreža za pojedine gradske četvrti, a građanima će pomoći da se okupe i organiziraju oko zajedničkih problema, pronađu istomišljenike ili dobiju savjete i pomoć od svojih susjeda, ali i vijećnika u gradskoj četvrti ili mjesnom odboru. Unutar aplikacije građani Zagreba moći će slati prijedloge i prijavljivati probleme popraćene fotografijama, pretraživati probleme i prijedloge po gradskim četvrtima i tematskim područjima (otpad, promet, odgoj i obrazovanje, urbanizam itd.) te komentirati objave drugih korisnika. Osim toga, građani će u aplikaciji moći postavljati izravna pitanjima vijećnicima u gradskim četvrtima i mjesnim odborima s Nezavisne liste Sandre Švaljek te objavljivati najave događanja u svojim gradskim četvrtima, poput kulturnih događaja, kvartovskih okupljanja ili zborova građana.

Sandra Švaljek je na predstavljanju aplikacije naglasila da je ideja da KvartApp funkcionira kao Facebook za gradske i kvartovske probleme, kao društvena mreža na kojoj će građani komunicirati jedni s drugima, ali i sa svojim predstavnicima u mjesnoj samoupravi, te postavljati pitanja i davati prijedloge za rješenje problema u njihovom susjedstvu.

-Osim što će gradski zastupnici te vijećnici u mjesnoj samoupravi iznositi probleme i prijedloge građana pred Gradsku upravu, Gradsku skupštinu i vijeća gradskih četvrti te mjesne odbore, građanima će aplikacija pomoći da se samoorganiziraju, da vide koji su zajednički problemi u kvartovima i da ih lakše artikuliraju i riješe- zaključila je Švaljek.

Aplikaciji KvartApp možete pristupiti na https://sandrasvaljek.hr/kvartapp.

Objavljeno u Grad Zagreb

Klub gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a održao je u Gradskoj skupštini konferenciju za medije na kojoj su odgovorili na poziv gradonačelnika Bandića da klubovi zastupnika sudjeluju u radnoj skupini za izradu Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba. Sandra Švaljek izjavila je da Klub zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a ne želi sudjelovati u radnoj skupini koja je paravan za discipliniranje koalicijskih partnera gradonačelnika, HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku, i čiji je zadatak ispraviti nepopravljivo. Podsjetimo, upravo je na inicijativu Sandre Švaljek u Gradskoj skupštini u studenom usvojen zaključak kojim se od Gradske uprave tražilo uključivanje svih klubova zastupnika u izradu Plana gospodarenja otpadom. Gradonačelnik Bandić to je tada odbio, a sada kada nema podršku za loš Plan gospodarenja otpadom, i kada su gotovo svi važni elementi Plana već zadani, nudi osnivanje takve radne skupine.

Klub Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a, želeći kao i dosad biti konstruktivan i pridonijeti uspostavi suvremenog, cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu, ponudio je smjernice za izmjene Nacrta prijedloga Plana gospodarenja otpadom. Smjernice među ostalim uključuju:  istraživanje alternativnih lokacija za kompostanu i reciklažno dvorište za građevni otpad, financijsko poticanje građana na odvajanje otpada naplatom odvoza po stvarno predanim količinama, definiranje trenutka zatvaranja Jakuševca i postupanja s Jakuševcem nakon zatvaranja, rješenje za zbrinjavanje otpadnog mulja te uspostavu jeftinijeg i praktičnijeg sustava prikupljanja otpada „od vrata do vrata“ sa samo dva spremnika.

Klub Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a smatra da je pridržavanje ovih smjernica neophodno da bi Plan gospodarenja otpadom bio prihvatljiv i da bi se mogao donijeti konsenzusom, što dokument takve vrste zaslužuje.

Švaljek je poručila da nije upitno da njihov klub zastupnika i dalje želi sudjelovati u rješavanju problema koji u ovom trenutku smatraju prioritetnim zadatkom Gradske uprave, no ocjenjuju da osnivanje ove radne skupine ne može riješiti taj problem. Naglasila je da je Plan gospodarenja otpadom iznimno važan dokument čija izrada zahtijeva dužnu pažnju, i kojem treba pristupiti stručno i projektno. Istaknula je da gradski zastupnici mogu samo dati smjernice kojih bi se trebao držati projektni tim koji ga izrađuje, a čiji je angažman odgovornost i zadaća gradonačelnika.

Švaljek je podsjetila da je njihov klub zastupnika u cijelom tekućem mandatu bio iznimno angažiran na uspostavi sustava gospodarenja otpadom. Na njihovu inicijativu organizirana je tematska sjednica o gospodarenju otpadom te izglasan zaključak kojim se među ostalim od Gradske uprave tražilo praćenje cijena i sprečavanje njihovog rasta u prosjeku, naplata odvoza po predanim količinama i vrednovanje alternativnih lokacija za pojedine građevine sustava. „Dosad je gradonačelnik naše prijedloge ignorirao, te je predlagao i donosio odluke koje su, nažalost, u potpunosti suzile manevarski prostor za donošenje zadovoljavajućeg Plana gospodarenja otpadom“, istaknula je Švaljek. Navedene odluke koje su u velikoj mjersu: sporazum o suradnji sa Zagrebačkom županijom (26.10.2017.), izmjene Prostornog plana kojima su određene lokacije u Brezovici i Podsusedu (30.11.2017.), odluka o načinu prikupljanja otpada (30.1.2018.), te izrada Nacrta prijedloga Plana gospodarenja otpadom i provedena javna rasprava.

Švaljek je zaključila kako je njihov klub zastupnika na vrijeme upozoravao na probleme, a da su sada gotovo svi važni elementi Plana već zadani, te da je Plan kakav jest nemoguće prihvatiti bez velikih izmjena. Klub zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a predlaže da se problemu gospodarenja otpadom od sada na dalje pristupi ozbiljno i odgovorno, i da se u interesu građana Gradska uprava vrati nekoliko koraka unatrag i ponudi kvalitetno rješenje ovog problema.

Objavljeno u Grad Zagreb

Klub zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a održao je u subotu na Zrinjevcu konferenciju za medije o aktualnim temama predstojeće sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba: Planu gospodarenja otpadom, usporednoj analizi za spremnike za otpad na javnim površinama te Imunološkom zavodu. Istaknuli su da zastupnici Kluba neće podržati Plan gospodarenja otpadom kojeg smatraju lošim, te su predložili uvođenje jednostavnijeg sustava „od vrata do vrata“ sa samo dva spremnika – jednim za reciklabilni, a drugim za miješani komunalni otpad. Sandra Švaljek pozvala je zastupnike HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku odbace ovakav Plan gospodarenja otpadom te poručila da zbog stabilnosti na nacionalnoj razini i održavanja saborske većine ne bi trebalo žrtvovati kvalitetu života građana Zagreba.

Mirko Budiša, predsjednik Odbora za zaštitu okoliša HSLS-a, rekao je da čak 2.200 pristiglih primjedbi na Plan gospodarenja otpadom upućuje na dva zaključka. Građani žele da se u Zagrebu konačno uspostavi održivi sustav gospodarenja otpadom, no istodobno ne vjeruju da se takav sustav može uspostaviti predloženim Planom. Istaknuo je da Klub zastupnika NL Sandre Švaljek i HSLS-a predlaže uvođenje jednostavnijeg sustava prikupljanja „od vrata do vrata“ postavljanjem dvaju spremnika, jednog za reciklabilni, a drugoga za miješani komunalni otpad, te obradu reciklabilnog otpada u sortirnicama. Sandra Švaljek i HSLS predlažu da se obrađeni reciklabilni otpad putem burze otpada plasira na tržište, a kuhinjski i zeleni biootpad kompostira u objektima koji već postoje na lokaciji urađaja za pročišćavanje otpadnih voda. Budiša je naglasio kako bi Zagreb prema tom prijedlogu postigao ciljeve za reciklažu i oporabu otpada od 50 posto u razmjerno kratkom roku. Time bi se također smanjila količina otpada za odlaganje na 20 posto od ukupnih količina komunalnog otpada. Osim toga, izbjegla bi se gradnja kompleksnog Centra za gospodarenje otpadom te gradnja nove kompostane i reciklažnog dvorišta za građevni otpad, a troškovi izgradnje sustava bi bili upola manji od troškova sustava kojeg je predložio gradonačelnik Bandić. „Operativni troškovi rada takvog sustava bili značajano manji te zasigurno ne bi došlo do povećanja cijene usluge“, naglasio je Budiša.

Sandra Švaljek je prijedlog Plana gospodarenja otpadom ocijenila neprihvatljivim. Plan se uglavnom zadržao na općenitoj razini te nije razradio detalje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, dok je s druge strane odredio ono što nije trebao - točne lokacije za pojedine građevine, poput kompostane u Brezovici i reciklažnog dvorišta za građevni otpad u Podsusedu. Kada bi se taj Plan ostvario ove bi se lokacije bespovratno obezvrijedile. Istaknula je da su ove dvije lokacije bile određene za istraživanje, a da se Plan donosi prije nego što je istraživanje uopće počelo. Švaljek je izjavila kako Klub zastupnika NL Sandre Švaljek i HSLS-a neće podržati Plan gospodarenja otpadom, te je pozvala zastupnike HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku da prepoznaju svoju odgovornost i da ga također ne podrže. „Zbog stabilnosti i održavanja saborske većine ne bi trebalo žrtvovati kvalitetu života građana Zagreba“, naglasila je.

Švaljek je kritizirala i usporednu analizu mogućih rješenja za postavljanje spremnika za otpad na javne površine. Podsjetimo, Gradska skupština je na njenu inicijativu jednoglasno od Gradske uprave tražila izradu analize različitih rješenja za onemogućavanje pristupa spremnicima na javnim površinama, koja bi osim kaveza u obzir uzela i podzemne spremnike, čipirane spremnike i spremnike s lokotima. Švaljek smatra da je analiza koju je predstavila Gradska uprava promašila temu i metodu. Tako nekvalitetan materijal upućuje ili na amaterizam Gradske uprave ili na podcjenjivanje gradskih zastupnika i Zagrepčana. „Ako se odluke donose na osnovi takvih podloga, u Zagrebu pukim slučajem nema većih katastrofa“, istaknula je Švaljek.

Švaljek je podsjetila i da je Gradska skupština većinom glasova na tematskoj sjednici o gospodarenju otpadom u studenom donijela tri važna zaključka: prvo, da će Grad naplaćivati odvoz komunalnog otpada po stvarno predanoj količini, drugo, da računi za odvoz otpada u prosjeku neće rasti i treće, da će se ispitati varijantne lokacije i funkcionalna rješenja za pojedine dijelove sustava gospodarenja otpadom. „Plan gospodarenja otpadom u potpunosti ignorira ta tri zaključka Gradske skupštine“, zaključila je Švaljek.

Gradski zastupnik Darko Klasić (HSLS) pozdravio je pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu čije funkcioniranje treba biti strateški interes RH, ali smatra da Grad Zagreb preuzimanjem odgovornosti za rad Zavoda radi presedan i izlazi iz okvira nadležnosti rada lokalne samouprave. Gradonačelnik brzo zaboravlja kako su dosadašnje takve poduzetničke aktivnosti Grada - od kupovina zemljišta Gredelja i Zagrepčanke do projekta izgradnje stanova u Sopnici-Jelkovecu rezultirale zaduživanjem Zagreba za 2,5 milijardi kuna na londonskoj burzi, te ozbiljno ugrozile funkcioniranje Zagrebačkog holdinga. Ako Grad sredstva usmjerava u takve poslove, nema dovoljno novaca za projekte iz svoje primarne nadležnosti, a to je osiguranje komunalne infrastrukture i ostalih uvjeta za kvalitetan život Zagrepčana. Ne bi nas čudilo da se zbog Imunološkog zavoda opet počne razmišljati o davanju odvoza smeća i održavanja zagrebačkih cesta u koncesiju privatnom sektoru, ili prodaji Zagrebačkih ljekarni. Grad se, primjerice, ne bavi niti održavanjem infrastrukture na gradskim lokacijama za kupanje, pa bi se ove godine moglo dogoditi da po prvi puta većina jarunskih kupališta bude zatvorena zbog loše kakvoće vode.

 

Objavljeno u Grad Zagreb

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti