fbpx

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana za osobe s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić tradicionalno je primio predstavnike zagrebačkih udruga osoba s invaliditetom u Staroj gradskoj vijećnici. Uz predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, prijemu su nazočili i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, Marica Mihalić iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga, tajnica Gradske skupštine Grada Zagreba Mirjana Lichtner Kristić te pročelnici gradskih ureda, pomoćnici pročelnika i gradski zastupnici.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se od 1993. godine, kada je 3. prosinca Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma s porukom da osobe s invaliditetom trebaju uživati sva ljudska prava i sudjelovati u životu zajednice. Grad Zagreb, od 2003. godine sustavno provodi mjere i aktivnosti za unaprjeđivanje kvalitete života osoba s invaliditetom, sukladno strateškim dokumentima.

Trenutno je na snazi Zagrebačka strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom (2016. – 2020.) koja promovira potpunu integraciju osoba s invaliditetom u sva važna životna područja, a koja je usklađena s Konvencijom UN-a o zaštiti prava osoba s invaliditetom. Koordinacija i provođenje mjera i aktivnosti u nadležnosti je Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji s Povjerenstvom Grada Zagreba za osobe s invaliditetom.

Predsjednik Gradske skupštine istaknuo je da su udruge najpozvanije da stalno propituju i pronalaze najbolja rješenja za mnoga pitanja i probleme vezane za unapređenje profesionalne rehabilitacije i poticanje zapošljavanja. Pohvalio je i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom koji sustavno provodi razne mjere i aktivnosti za unaprjeđivanje kvalitete života osoba s invaliditetom i zahvalio jer su otvoreni za probleme osoba s invaliditetom te napomenuo Gradska skupština Grada Zagreba putem svojih mehanizama, odnosno donošenjem odluka i strategija čini sve kako bi se njihov život olakšao i njihova ograničenja bila što manja.

Objavljeno u Grad Zagreb

Susretom osoba s invaliditetom i gradonačelnika Dražena Barišića u Velikoj Gorici jučer su započeli Dani osoba s invaliditetom- Volim život, koji do subote svakodnevno donose brojna događanja. Bit će tu izvedena predstava Gradu s ljubavlju, predstavit će se knjiga Krune Šafranića Invazija Puteljkovih nepriajtelja, održat će se predavanje Vršnjačka potpora kao oblik intervencije kod djece s teškoćama u razvoju, dok će završnica proteći u znaku sporta, jer u subotu će se održati već tradicionalni memorijal u boćanju osoba s invaliditetom Marijan Dobrinčić.

-Ovime želimo pokazati što sve možemo, koji su naši talenti, čime se sve možemo baviti u životu i doprinijeti društvenoj zajednici u kojoj živimo- rekla je Petra Žuvela.

Tijekom tradicionalnog susreta gradonačelnika i osoba s invaliditetom u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta porazgovaralo se o aktualnim problemima koji tište invalidne osobe, a dotaknuta je i tema izrade treće Strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom Grada Velike Gorice za razdoblje od 2019. do 2023. godine.

-To je već sustavna priča koja traje od 2009. godine, te se kroz četverogodišnje razdoblje provodi Strategija. Sada smo pri kraju druge Strategije, a u tijeku je izrada treće, koja će početkom sljedeće godine biti predstavljena, a vjerujem i prihvaćena od strane Gradskog vijeća- rekao je gradonačelnik Dražen Barišić istaknuvši kako svaka Strategija ima 50 do 60 ciljeva.

-Svih ovih godina napravili smo puno zahvata i rezultata, no nikada nije dovoljno, jer uvijek treba težiti da bude još više- zaključio je gradonačelnik.

Sve to pokazuje kako Grad Velika Gorica razumije osobe s invaliditetom, brinući se o njima dajući im jednake mogućnosti kao i svim drugima, kroz razne vidove društvenog života. 

 

 

Objavljeno u Velika Gorica
Utorak, 04 Prosinac 2018 13:25

URIHO proslavio 72. rođendan

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog gradonačelnik Milan Bandić je pozdravio sve prisutne na obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 72. rođendana ustanove URIHO čiji je osnivač Grad Zagreb.

-Grad Zagreb je odlučan da izgrađuje što naprednije i humanije društvo u kojem se živi i potiče temeljno ljudsko pravo – pravo na rad, egzistenciju, osamostaljivanje i socijalno uključivanje, rekao je i čestitao urihovcima rođendan gradonačelnik. Niz projekata je ovu ustanovu učinilo svojevrsnim brendom – Virtualna radionica, Radni centar i Kontaktni centar su važni projekti u kojima su osobe s invaliditetom ostvarile svoju egzistenciju, našle prostor za profesionalnu rehabilitaciju, odnosno usvojili vještine za bolje pozicioniranje na tržištu rada- kazao je gradonačelnik Bandić.

Predsjednik URIHO-a Josip Držaić i gradonačelnik Bandić na svečanosti su podijelili Povelju ‟Ivančica“ – priznanje koje URIHO dodjeljuje zaslužnim institucijama i osobama koje na različite načine doprinose i sudjeluju u promicanju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom. Povelja je uručena zamjenici gradonačelnika Oliveri Majić, HRT-ovoj urednici i voditeljici Lejdi Oreb, Branku Pribolšanu, Mirsadu Srebrenikoviću i ministru u Vladi RH Marku Paviću te aviokompaniji Croatia Airlines i Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.

U okviru obilježavanja obljetnice organizirana je prodajna izložba radova s kreativnih radionica i udruga osoba s invaliditetom te Okrugli stol na temu Nesvjesna diskriminacija osoba s invaliditetom.

Objavljeno u Grad Zagreb

Tribinom „Povezani u različitosti“, Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji „Srce“ obilježila je u Svetom Ivanu Zelini Međunarodni dan osoba s invaliditetom (3. prosinca) i Međunarodni dan volontera (5. prosinca). Otvoren je tom prigodom, u središtu Zeline, i interaktivni izložbeni prostor Udruge, simbolično nazvan "Dar".

-Iznenadio nas je nenadani poklon naše sugrađanke Ljubice Šamšalović. U prostoru kojega nam je poklonila postavili smo izložbu radova naših volontera i članova. U njemu ćemo, zasad jednom tjedno, organizirati interaktivne radionice gdje će zainteresirana djeca, u malim grupama, zajedno s našim volonterima i članovima izrađivati unikatne predmete. Bit će to dodatna vrijednost našim dosadašnjim aktivnostima, a dodatno ćemo se približiti i građanima- ispričala je Đurđa Penava, predsjednica Udruge.

U sklopu tribine, članice Udruge „Srce“ Jelena Ferin i Marija Dugac govorile su o inkluziji, naglasivši da se njome zajednici želi pokazati što sve osobe s invaliditetom mogu.

U ime Županije tribini je prisustvovala pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Ksenija Čuljak. Poručila je da se obilježavanjem Međunarodnog dana osoba s invaliditetom želi naglasiti jednakost u ostvarivanju ljudskih prava. Zahvalila je i svim volonterima koji svojim radom, rekla je, doprinose razvoju odgovornosti, toleranciji, društvenoj solidarnosti i stvaraju humanije društvo. Prisutnima se, uz ostale, obratio i gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec.

Objavljeno u Sveti Ivan Zelina

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti