Ponedjeljak, 22 Listopad 2018 10:24

Pokušale opljačkati turistkinju, ali su uhvaćene

U petak, 19. listopada oko 12,30 sati na Trnju, Avenija Marina Držića, na autobusnom stajalištu, policijski su službenici zatekli dvije maloljetnice u krađi novčanika na štetu 24-godišnje državljanke Japana i doveli ih u službene prostorije na kriminalističko istraživanje.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju slijedi podnošenje kaznene prijave redovnim putem.

Ponedjeljak, 22 Listopad 2018 10:23

99 prometnih nesreća u posljednja 72 sata!

U posljednja 72 sata obavljen je očevid kod 99 prometnih nesreća. U 17 prometnih nesreća dvije osobe su teško ozlijeđene, a 19 lakše ozlijeđene. Kod 82 prometne nesreće nastala je samo materijalna šteta.

Četvrtak, 18 Listopad 2018 09:13

UPOZORENJE policije zbog lažnog predstavljanja

U ponedjeljak, 15. listopada oko 16 sati (prijavljeno 17. listopada) na Peščenici u Kosorovoj ulici, 87-godišnjak je nepoznatom počinitelju koji se lažno predstavio predao više desetaka tisuća kuna. Jučer, oko 13 sati u Dubravi, u Ulici Antuna Krizmanića, 85-godišnjakinja je nepoznatoj ženskoj osobi koja se lažno predstavila predala nekoliko desetaka tisuća kuna.

Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela,  upozoravamo građane da, ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje pokušavaju ući u njihove domove i doći u posjed njihovog novca, takve osobe nipošto ne puštaju u stanove ili kuće te da im ne predaju svoj novac ili druge vrijedne stvari, jer se radi o osobama koje se lažno predstavljaju kao djelatnici banke, maserke ili policijski službenici koji samo iskorištavaju nemoć i neznanje starijih osoba. Isto tako u slučaju da građani zaprime pozive od nepoznatih osoba putem telefona u kojima se traži od njih da nešto učine sa svojim novcem, zlatom i drugim vrijednim predmetima ili kažu da će netko doći na njihovu adresu radi provjere novca ili zlata, upozoravamo građane da ODMAH obavijeste policiju na broj 192.

Četvrtak, 18 Listopad 2018 09:09

Opljačkana ljekarna u Ulici Ede Murtića

U Novom Zagrebu u Ulici Ede Murtića sinoć oko 19,50 sati , u ljekarni, nepoznati je počinitelj uz prijetnju vatrenim oružjem počinio razbojništvo nad 23-godišnjom zaposlenicom i otuđio nekoliko tisuća kuna.

Istog dana je u 10,45 sati u Novom Zagrebu u Ulici Božidara Magovca, u trgovini, nepoznata je ženska osoba počinila razbojničku krađu uporabom tjelesne snage nad 45-godišnjom  zaposlenicom i otuđila artikle, pričinivši štetu od nekoliko tisuća kuna. Zaposlenica je lakše ozlijeđena.

Nema Magnolija! Tako bi se mogla sažeti sveukupna kritika dijela oporbe upućena Milanu Bandiću. Naravno bilo je tu jako puno inicijativa kojima se pokušalo napasti Bandića u Skupštini, ali ni jedna nije odjeknula kao Magnolije. Mogli bi reći da u svojoj inačici hit pjesme "U mom dvorištu" Milan Bandić se može diviti svome zelenom travnjaku na kojemu više ne cvjetaju magnolije, ali zato cvjetaju zastupnici.

Na društvenim mrežama se šale kako je on ostvario najbolji pojedinačni rast izbornog rezultata na parlamentarnim izborima 2016. Naravno to Bandić čini retroaktivno. Iako je osvojio svega jedan zastupnički mandat, nepokolebljivi raspodjelitelj zagrebačkih milijardi u svoj je saborski klub uvukao desetu jubilarnu članicu. I to ni manje ni više nego iz HNS-a, partnera u vladajućoj koaliciji. Ovime je postao četvrti najveći klub zastupnika u Saboru. Nakon HDZ-a, SDP-a i Mosta. Iako je u njegovom klubu službeno 8 zastupnika on ima itekako utjecaj na barem dvoje zastupnika iz redova Kluba zastupnika nacionalnih manjina.

Bandić osim što je demoralizirao oporbu u Zagrebu i što je ovladao značajnim brojem mandata u Saboru trenutno se nalazi u situaciji gdje može komotno tražiti i pokoje ministarstvo mjesto. Neobično je što to do sada nije učinio. Ako HNS sa svojim skromnim 'mirazom' u broju zastupnika ima čak dva ministarstva, onda bi bio red da Milan Bandić ima barem toliko, ako ne i više.

Daleko od toga da priželjkujem Bandićeve ministre u Vladi, ali realno je da bi on mogao to tražiti i vrlo vjerojatno dobiti.

Čovjek koji godišnje upravlja s milijardom eura u Zagrebu, koji u Skupštini dobacuje i spušta zastupnicima te koji je najveći koalicijski partner vladajućem HDZ-u na nacionalnoj razini još uvijek nije u cijelosti konzumirao vlast. Možda će to nekome zvučati neobično, ali sve je očitije da se Bandić priprema na napuštanje politike, ali ne podvijena repa, već s ostavštinom nove stranke na lijevom centru. Nameće se pitanje tko će ju voditi kada on ode i može li ta stranka oduzeti primat SDP-u? Naravno taj potencijalni novi lider Stranke rada i solidarnosti mogao bi kapitalizirati taj saborski miraz.

Kako se u nedjelju u vremenu od 9,00 do 15,30 sati održava 27. Zagrebački maraton, privremeno se zatvaraju za sav promet sljedeće ulice i trgovi: Ilica /od Selske do Trga bana J.Jelačića/- Trg bana J.Jelačića – Jurišićeva – Trg hrvatskih velikana - Draškovićeva - Vlaška - Maksimirska - Ul. Dubrava /od Štefanovečke do Ul. II Poljanice/.

U navedeno vrijeme obustavlja se i tramvajski promet na cijeloj trasi održavanja maratona, a ovom prilikom organizatori sugrađane upozoravaju na moguće poteškoće u prometu te mole za strpljenje i razumijevanje.

Gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, primio je danas delegaciju Općine Bajina Bašta predvođenu predsjednikom Radimirom Filipovićem. Na sastanku u Gradskoj upravi gosti su informirali gradonačelnika o dugoročnim planovima lokalne samouprave za razvoj turizma u toj srpskoj općini koja je poznata po prirodnim ljepotama.

-Želimo zahvaliti gradonačelniku Bandiću na prijemu i na konstruktivnom razgovoru. Zagreb je jedan od najljepših i najčišćih gradova u regiji koji je prepoznatljiv po bogatoj turističkoj ponudi i kontinuiranim porastom turista. Općina Bajina Bašta jedna je od najljepših u Srbiji, smještena je nadomak Nacionalnog parka Tara, a turistički potencijal tog područja još nije realiziran. U Zagrebu smo kako bismo započeli dijalog i razmijenili iskustva u vidu razvoja turizma u našoj općini- izjavio je nakon sastanka predsjednik Filipović.

Pročelnik Gradskog ureda za sport i mlade Milan Pavelić je naglasio da Općina Bajina Bašta ima veliki potencijal za razvoj sportskog i prirodnog turizma te da je Grad Zagreb spreman pružiti pomoć tamošnjim organima vlasti da razviju svoje potencijale.

-Razgovarali smo o načinima na koje Grad Zagreb ulaže u turizam i urbanizam, iskustvima s promocijom turizma i o ulozi infrastrukture u razvoju sportskog turizma. Nacionalni park Tara ima ogromne potencijale za vodene sportove na Drini i jezeru Zaovine ili sportove u prirodi poput biciklizma ili orijentacijskog trčanja, a uz sve prirodne ljepote može postati i jedna od najatraktivnijih lokacija za posjetitelje željne bijega u prirodu- rekao je pročelnik Pavelić.

Četvrtak, 04 Listopad 2018 09:36

Rast plaća za zaposlenike u predškolskom odgoju

U zagrebačkoj Gradskoj upravi potpisan je V. Dodatak Kolektivnom ugovoru za zaposlene u predškolskim ustanovama Grada Zagreba, te im od 1. prosinca 2018. osnovica plaće raste za 2,1 posto. Ugovor je u ime Grada Zagreba potpisao gradonačelnik Milan Bandić, a u ime Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske predsjednica Božena Strugar.

-Drago mi je da će od prosinca 5912 zaposlenika dobiti povećanje plaće, odnosno imat će 4,2 posto veću osnovicu nego što su imali- rekao je gradonačelnik.

Predsjednica Sindikata je naglasila kako ovo potpisivanje predstavlja napredak u kolektivnom pregovaranju i socijalnom dijalogu u Gradu Zagrebu.

 

 

Četvrtak, 04 Listopad 2018 09:34

14. Festival hrvatske glazbe u Beču

Program "14. festivala hrvatske glazbe u Beču" (14. Festival der kroatischen Musik in Wien), koji se održava od 15. do 29. listopada, predstavljen je u srijedu na konferenciji za novinare u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Festival koji predstavlja bečkoj publici, u prestižnim koncertnim prostorima, hrvatske glazbenike i hrvatsku glazbu, su predstavili zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, pomoćnica ministrice kulture RH Iva Hrastec Sočo, savjetnik ravnatelja Koncertne direkcije Zagreb Josip Nalis i pijanist Aljoša Jurinić.

Mi ćemo se u Beču predstaviti sa zaista dobrom glazbom, žanrovski vrlo raznolikom - od jazza, tradicijske glazbe pa sve do eminentnih hrvatskih autora i glazbenika u kojima će „zahtjevna“ bečka publika moći uživati, rekla je zamjenica Pavičić Vukičević uz naglasak kako će ti koncerti biti svojevrsna pozivnica Austrijancima za dolazak u Zagreb i Hrvatsku,a što je još jedan aspekt suradnje i zbližavanja.

Pomoćnica ministrice Hraste Soče rekla je kako je ovogodišnji program festivala dodatno profiliraniji time što vrsni umjetnici nastupaju u prestižnim bečkim prostorima i kako je to nastavak jedne odlične bilateralne suradnje koju Hrvatska već godinama ima s Austrijom.

Savjetnik ravnatelja KD Lisinski Josip Nalis najavio je da će tijekom petnaestak dana u Beču biti održano pet koncerata, jedna izložba i jedna radionica. Predstavljanje Festivala bit će uz izložbu "Otto Wagner i hrvatska arhitektura" u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču 15. listopada, napomenuo je dodavši kako je poticaj za izložbu činjenica da se hrvatsko Veleposlanstvo nalazi u nekadašnjoj Wagnerovoj kući. Napomenuo je kako se izložba održava u prostorijama stana u kojemu je Wagner živio i projektirao. Najavio je i da će pijanist Aljoša Jurinić na glasoviru izvoditi djela Schumanna, Chopina i hrvatskoga skladatelja Blagoja Berse te istaknuo da će na festivalu nastupiti i Ansambl Antiphonus pod vodstvom umjetničkoga ravnatelja Tomislava Fačinija.

U Beču će nastupiti još i Zagrebački solisti, Orkestar ansambla Lado te Elvis Stanić group, najavio je Nalis. Pijanist Aljoša Jurinić izrazio je zadovoljstvo što će nastupiti u Musikvereinu te izvoditi djela svojih omiljenih autora Schumanna, Chopina i Berse.

 

 

Protekle nedjelje, u prostorijama Islamskog centra u Zagrebu održana je jubilarna deseta Izborna skupština Stranke demokratske akcije (SDA) Hrvatske.

Na Skupštini su prisustvovali delegati svih ogranaka koji su proveli svoje izborne Skupštine na nivou ogranka, u skladu s pravilima stranke, u suradnji sa središnjicom. To su ogranci Umag, Rijeka, Velika Gorica, Zagreb, Zadar, Pula, Labin, Raša, Sisak, Sveta Nedjelja. Ogranci Dubrovnik i Petrinja nisu kontaktirali središnjicu, te zbog toga nisu mogli održati valjane Skupštine. U ograncima Gunja i Peščenica nisu se stekli uvjeti za održavanje Skupštine, zato što su ogranci prethodnom odlukom predsjedništva raspušteni.

Nakon provedenog postupka kandidature provedeni su izbori za predsjednika stranke te je između više kandidata za predsjednika Stranke izabran dosadašnji predsjednik Mirsad Srebreniković i to većinom glasova prisutnih delegata. Nakon toga su izabrani članovi Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti.

Na Skupštini se raspravljalo o aktualnoj situaciji te su u svojim istupima delegati osudili pokušaj grupe osoba za koje su naveli kako su odlučili mimo institucija Stranke ostvariti svoje političke ciljeve čime su nanijeli štetu za stranku i ugrozili njen rad.

Nakon rasprave Skupština je donijela Odluku kojom se podržavaju odluke predsjednika stranke Mirsada Srebrenikovića, o suspenziji Armina Hodžića (od 20.05.2018.), kao i odluku predsjedništva Ogranka Zagreb o isključenju Armina Hodžića iz SDA Hrvatske. Isto tako Skupština je osnažila odluke organa stranke o raspuštanju ogranaka Rijeka, Gunja, Velika Gorica i Peščenica tako potvrđujući da su odluke bile u skladu s propisima stranke.

 

Stranica 1 od 19

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti