Umjesto 35, 50 eura

Grad Sveta Nedelja značajno povećao visinu iznosa uskrsnica za umirovljenike i nezaposlene

Isplate uskrsnica odvijat će se od 18. do 28. ožujka
Nakon dva mjeseca prestao lovostaj za sitnu plavu ribu, Zagrepčani pohrlili u ribarnicu na Dolcu Sanjin Strukic/PIXSELL

Na temelju Odluke gradonačelnika Grada Svete Nedelje Darija Zurovca o isplati prigodnih jednokratnih naknada umirovljenicima i nezaposlenim osobama povodom blagdana Uskrsa od dana 21. veljače isplaćivat će se uskrsnice u iznosu od 50,00 eura.

Umjesto lanjskih 35 eura, ove će godine gradski umirovljenici i nezaposlene osobe ususret blagdanu primiti 50 eura, što je, smatra gradonačelnik Dario Zurovec, sukladno inflaciji u proteklih godinu dana i procjenama cijene ovogodišnje uskršnje košarice.

-Svima nam je jasno da si za 35 eura ne bismo mogli na blagdanskom stolu priuštiti tradicionalnu uskrsnu trpezu. Ne treba biti matematičar, dovoljno je pogledati cijene u trgovinama koje su svakim danom sve veće. Zato ne možemo dopustiti da oni čije financije ionako ne dopuštaju pristojan život, barem za blagdan osjećaju građanima drugog reda. Mirovine i naknade za nezaposlene nisu u našim rukama, ali ono što jest pokušavamo učiniti pravednijim- naglasio je gradonačelnik Dario Zurovec.

Grad Sveta Nedelja povisio je i cenzus maksimalnog iznosa mirovina onih koji će ostvariti pravo na 50 eura uskrsnice pa će po 50 eura primiti one čija mirovina bez dodataka ne prelazi iznos od 465 eura, umjesto prošlogodišnjih 398 eura.

Uskrsnicom od 50,00 eura Grad Sveta Nedelja svrstao u sam vrh po visini iznosa među gradovima koji dodjeljuju ovu prigodnu jednokratnu pomoć.

-Svima nama je jasno da iako se mirovine usklađuju dvaput godišnje, raspodjela nije pravedna. Jer, ona raste po postotku što znači da će oni s malim mirovinama uvijek dobiti značajno manje dok će onima s najvećim mirovinama to već biti pristojni iznosi. Slažem se sa zagovornicima ideje da se svima mirovine povećavaju za svima jednaki iznos. Jer, što ovako dobivamo? Siječanjsko usklađivanje je najvećem broju hrvatskih umirovljenika donijelo samo 13 eura veću mirovinu, a umirovljenim saborskim zastupnicima, primjerice čak 80 eura. To je model koji ne valja. Gradovi mogu svojim jednokratnim isplatama, poput ove uskršnje, pripomoći umirovljeničkom budžetu, ali svi smo svjesni da to nije dovoljno jer i poslije Uskrsa ili Božića treba živjeti. Na žalost, to su odluke koje se donose na drugim razinama, a za koje dobre volje, očigledno je, nema- zaključio je gradonačelnik Dario Zurovec.

Isplate uskrsnica odvijat će se od 18. do 28. ožujka, a kriterije, vrijeme i mjesto isplate možete pronaći na stranicama Grada.

Ostalo
Sveta Nedelja