Gotovo 40 posto županijskog proračuna ulaže se u školstvo

Koliko je Zagrebačka županija orijentirana na razvoj obrazovanja najbolje svjedoče brojke. Gotovo 40 posto proračuna – prihodi ovogodišnjega planirani su u iznosu od preko 411 milijuna kuna – otpada na investicije i materijalna ulaganja u školstvu. Stoga je župan Stjepan Kožić, za obilaska Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić u Prigorju Brdovečkom i Osnovne škole Ante Kovačića u Mariji Gorici, s ponosom ustvrdio da Zagrebačka županija, u usporedbi s drugim županijama, najviše u državi ulaže u obrazovanje.

-Unatoč tome, potrebe su i dalje velike. Pozivam ministarstva znanosti i obrazovanja i regionalnog razvoja na zajedničko investiranje u kapitalne školske objekte- rekao je župan.

U Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić Županija je zadnjih godina uložila preko 4,3 milijuna kuna, samo krajem lanjske godine nešto više od 646 tisuća kuna. Ovim je novcem opremljena školska kuhinja, nabavljena je informatička oprema i garderobni ormarići, uređene su svlačionice.

-Izuzetno sam sretan što i ova škola koristi moderne tehnologije, poput pametne ploče. U proračunu za ovu godinu osigurali smo 2,2 milijuna kuna za nabavu ovakvih ploča, kako bi svaka osmogodišnja škola imala barem jednu. Cijena jedne je oko 50 tisuća kuna- rekao je župan.

Ravnatelj škole, Renato Šintić ustvrdio je da će opremanjem školske kuhinje djeca odsad moći dobiti i ručak, a ne samo mliječni obrok.

-Informatički smo dobro opremljeni, svaka učionica ima pametnu ploču, i zahvaljujući izvrsnoj suradnji sa Županijom možemo reći da su se zadnjih godina doista dogodila kapitalna ulaganja u našu školu- naglasio je Šintić.

Župan je također podsjetio i na značajne investicije u energetskoj obnovi škola. Energetska obnova školskih objekata u Velikoj Gorici, Ivanić-Gradu, Vrbovcu i Rakovom Potoku, prijavljena je za bespovratna europska sredstva. Predviđena cijena radova je 64 milijuna kuna. Prva će se energetski obnoviti zgrada velikogoričkih srednjih škola za što je Županiji odobreno bespovratnih 15,1 milijun kuna, dok će Županija iz vlastitoga proračuna osigurati 15,7 milijuna kuna.

Brdovec
Hrvatska
Općina
Ostalo
Zagrebačka županija