Goričkim srednjoškolcima u sljedećoj godini stipendija, a zaposlenicima u gradskoj upravi i ustanovama rast osnovice plaće

Među pitanjima koja su bila postavljena na Aktualnom satu uoči 18. sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, istaknula su se ona vijećnika Mladena Arapovića. Njega je zanimalo kako su završili pregovori sa sindikatima koji djeluju na području Grada te hoće li u sljedećoj školskoj godini i srednjoškolci dobiti besplatne udžbenike.

Na prvo pitanje očitovao se zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec, rekavši kako su posljednja dva mjeseca gradski čelnici vodili intenzivne pregovore sa sindikatima upravnih tijela Grada, predškolskog odgoja gdje broje najveći broj zaposlenih, gradskih ustanova, Javno vatrogasne postrojbe te trgovačkih društava.

– Zajedničko kod sviju je povećanje osnovice, koju ćemo u dvogodišnjem razdoblju vratiti na 3 200 kuna. Preciznije rečeno, s 1. siječnja 2020. osnovica će porasti na 3 130 kuna, a s 1. siječnja 2021. ona će iznositi 3 210 kuna.

Kolarec, također napominje kako pregovori sa sindikatima trgovačkih društava još uvijek traju, dok su s onima iz gradske uprave već potpisani, a u skorije će vrijeme to učiniti i s predstavnicima ustanova i Javne vatrogasne postrojbe. Potonjima će se ujedno i vratiti postotak od 20 posto na otežane uvjete rada. Naposljetku, svim dionicima pregovora ponuđeni su identični uvjeti, a sukladno kolektivnom ugovoru zaposlenici su u 2019. godini ostvarili pravo na uskrsnicu i regres, dok ih u narednim danima očekuje i isplata božićnica.

O mogućnosti besplatnih udžbenika za velikogoričke srednjoškolce, govorio je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar. Okupljene je podsjetio, da od 2016. godine Grad Velika Gorica svojim osnovnoškolcima osigurava besplatne udžbenike, a to su već iduće iz vlastitih sredstava proširili na radne bilježnice, izborne predmete i strane jezike. Od prošle su godine za te svrhe dobili potporu Zagrebačke županije i, na koncu, Vlade RH, odnosno Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– Kada je u pitanju predškolski odgoj, školstvo i šport s Gradom Zagrebom ponosno nosimo titulu prvaka Republike Hrvatske po ulaganju u obrazovanje. Iako je Zagrebačka županija osnivač našim srednjim školama, što dovodi do jedne male komplikacije kada govorimo o samome davanju besplatnih udžbenika, za sve smo naše srednjoškolce proračunom osigurali 2,5 milijuna kuna kako bi svaki od njih dobio jednokratnu stipendiju od tisuću kuna prije početka školske godine, čime bi mogli kupiti dio udžbenika i materijala. Radimo sve kako bi podigli standard i okrenuli prema onom geslu, da obrazovanje nije luksuz i da ćemo učini sve što je u našoj moći kako bi ono postalo prioritet u društvu.