Gordan Jandroković: Dužnost ću obnašati odgovorno i savjesno

Najavio je i da će jedan od prvih zakona koji će Sabor donijeti biti onaj o obnovi Zagreba i okolice, te podsjetio da je među mnogim povijesnim zagrebačkim zgradama koje su oštećene i zgrada Hrvatskoga sabora

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković poručio je zastupnicima na prvoj sjednici 10. saziva Hrvatskoga sabora kako je izbor na dužnost predsjednika Sabora po drugi put za njega velika čast i da će odgovorno obavljati svoju dužnost.

– Izbor na dužnost predsjednika Hrvatskoga sabora po drugi put za mene je velika čast i čini me ponosnim. To je potvrda izbornih rezultata koji su pokazali da građani podržavaju smjer kojim su dosadašnja Vlada i parlamentarna većina vodile državu. Kao i priznanje za sva postignuća ostvarena u prethodne četiri godine, kazao je Jandroković.

Dodao je da će se u skladu s Ustavom i Poslovnikom Hrvatskoga sabora zalagati za promicanje i osnaživanje najviših vrednota ustavnog poretka, kao i za snaženje i poštivanje institucija, te da će nastojati biti objektivan, pažljivo slušati te savjesno i odgovorno obavljati svoju dužnost.

Istaknuo je da se Hrvatska danas, kao i cijeli svijet, nalazi u vremenu punom izazova, suočena s pandemijom i gospodarskom krizom, no da je hrvatska Vlada brzo i kvalitetno reagirala kada bi očuvala zdravlje i živote građana te radna mjesta. Pozvao je također zastupnike na odgovorno i razborito ponašanje, uz uzajamno poštovanje te prihvaćanje načela rada za opće dobro i interese domovine, a na temeljima istine, slobode, pravednosti i jednakosti.

– Da bi uvjerili suprotnu stranu u ispravnost argumenata, rasprave mogu biti oštre. Ali one se trebaju zasnivati na otvorenosti, toleranciji, razumijevanju izrečenog te uvažavanju kolega i njihovih suprotnih stavova i mišljenja. Svi mi koji smo ovdje u Hrvatskom saboru nismo neprijatelji. Razlikujemo se u idejama, ali vjerujem da se svi zalažemo za boljitak Hrvatske, poručio je Jandroković dodavši kako je to posebno važno u ovom izazovnom vremenu.

Najavio je i da će jedan od prvih zakona koji će Sabor donijeti biti onaj o obnovi Zagreba i okolice, te podsjetio da je među mnogim povijesnim zagrebačkim zgradama koje su oštećene i zgrada Hrvatskoga sabora.

– U ovom sazivu očekuje nas početak njezine obnove. Bit će to dugotrajan i zahtjevan proces kao što je bio dugotrajan i inicijalni projekt izgradnje današnje saborske palače projektanata Lava Kalde i Karla Susana, rekao je.