Gnijezdo rode i dalje donosi 700 kuna

Vlasnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćena je naknada u iznosu od 700 kuna po gnijezdu. Desetu godinu za redom Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zagrebačka županije i osigurali su sredstva za provedbu projekta ”Zaštita i očuvanje bijele rode” na području Zagrebačke županije.

U 2018. godini na području Zagrebačke županije zabilježeno je 265 gnijezda. Na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima nalaze se 65 a na stupovima 200 gnijezda. Najviše gnijezda nalazi se na području grada Vrbovca i Ivanić Grada te općina Pisarovina i Klinča Sela. Sela s najvećim brojem gnijezda roda i dalje su Donja Kupčina i Donja Zdenčina. U odnosu na godine ranije, broj gnijezda se smanjio. Glavni razlozi su rušenje gnijezda uslijed vremenskih nepogoda, premještanje gnijezda uslijed promjene krovišta, urušavanje starih kuća i štagljeva i sl.

Iako se broj gnijezda roda smanjio, stanje još uvijek nije alarmantno. Rode vole Zagrebačku županiju, to najbolje dokazuje broj mladih roda. Ove godine prstenovano je čak 199 ptića bijele rode. Najviše ptića prstenovano je u Vrbovecu (79), Pisarovini (42) i Klinča Selima (27).

U proteklih deset godina provođenja projekta na području Zagrebačke županije isplaćeno je preko 550.000 kuna za naknadu za održavanje krovišta vlasnicima kuća, gospodarskih objekata, škola, vatrogasnih doma, crkvi, i sl. Naknada se isplaćuje za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom i rode gniježđenjem. Ove godine ukupno je isplaćeno 44 100 kuna za 63 gnijezda. Korisnicima koji naknadu primaju putem tekućeg računa sredstva će danas stići, a onima kojima stiže putem pošte stići će za narednih nekoliko dana.

Hrvatska
Ostalo
Zagrebačka županija