GASTRO: Zeleni ponedjeljak – soparnik, autohtono i genijalno jelo koje vrijedi iskušati i u kućnoj izvedbi!

2021-03-15-gastro-soparnik

Soparnik je, u stvari, obična pita od blitve, specijalitet iz dalmatinskih Poljica. Datira još iz vremena Turaka. To autohtono hrvatsko jelo, koje se naziva još i poljički sporanik/poljički zeljanik/poljički uljenjak prvo je bio uvršten na listu zaštićenih kulturnih dobara, da bi 2016. godine Europska komisija odobrila je unos ovog hrvatskog proizvoda registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla ZOZP, što u svijetu oštre konkurencije surovog europskog i globalnog gastro tržišta nije mala stvar.

Kao i ostale genijalne stvari, soparnik je krajnje jednostavno jelo, a sastoji se od malo blitve, mladog luka i peršina, između dva sloja najjednostavnijeg tijesta. Soparnik se peče u kominu, na limu, a prekriva se žeravicom i tad je najbolji. O tome nema dvojbe, ali do prilike da ga jedete u Poljicama ili negdje drugdje uz jadransku obalu, vrijedi pokušati i doma u pećnici.

Sastojci:

500 g brašna
1,5 dl djevičanskog maslinova ulja
1 vezica mladog luka
1 vezica peršina
1 žličica soli
1 kg blitve
6 česena češnjaka
sol, papar

Način priprave:

Listove blitve oprati i izrezati na trakice. Pomiješati sa sjeckanim mladim lukom i peršinom, posoliti i preliti maslinovim uljem. Dobro pomiješati. Za tijesto, prosijati brašno, dodati malo soli, dvije žlice maslinova ulja, malo vode i umijesiti. Podijeliti tijesto na dvije polovice i jednu po jednu izvaljati u oblik kruga. Okrugli lim za pečenje posuti brašnom i na njega pomoću valjka prebaciti jedno tijesto. Tijesto nadjenuti pripremljenom blitvom i preklopiti drugom polovicom tijesta. Rubove oba sloja tijesta spojiti i podvinuti prema unutra. Dva sloja tijesta se spajaju uvijanjem gornjeg sloja preko donjeg, prema unutra (prema limu za pečenje). Gornja kora se izbode vilicom na par mjesta, da može izaći para tijekom pečenja. Staviti u pećnicu zagrijanu na 200 °C oko 20 minuta. Kada soparnik izvadimo iz pećnice, premazati ga mješavinom maslinova ulja i protisnutog češnjaka.

Gastro
Hrvatska