GASTRO: Zašto je dobro svinjetinu prije pečenja marinirati? Talijanska marinada daje odgovor na to pitanje!
Ne ulazeći u razloge zbog čega je svinjetina na hrvatskom tržištu tako jeftina ovih dana, a domaći proizvođači mesa tvrde da to traje već godinama, za subotnji ručak predlažemo mariniranu svinjetinu na talijanski način. Kad je o pripremi svinjetine riječ opće je mišljenje kako to meso za brzu pripravu zahtijeva sporu marinadu. Minimalno dva sata, maksimalno pola dana. Izgleda da je to jedini način da ona na tanjuru bude sočna.
Ipak, još nekoliko savjeta. Najvažnije na početku: kod kupnje mesa obratite pažnju na boju – što je meso više roza, bolje je, a što više “vuče” na crvenu i nalik je govedini znači da je staro i valja biti oprezan. Drugi savjet je da date marinadi vremena, neka ona odradi svoje i pustite ju da polako prodre u meso. Mariniranje obavite u zatvorenoj posudi i držite meso u hladnjaku. No, prije pečenja izvadite je barem dvadesetak minuta na sobnu temperaturu i ne zaboravite marinirano meso posušiti prije pečenja, jer ako ostane marinade po njemu ti dijelovi vole zagoriti.
Marinadu radite od začina koje volite, ali ulje i kiselina su neizostavni, jer ocat ili/i limunov sok, pa i sol ima funkciju da u sirovu mesu razgradi bjelančevine, što omogućuje marinadi da bolje prodre u strukturu mesa.
I na kraju, zamislite da u ovoj talijanskoj kombinaciji nema bijelog luka i rajčica, što ne mora biti i u konačnici tako. U marinadu slobodno ubacite i pokoji česen bijelog luka, a na tanjur zbog dekoracije i poneku cherry rajčicu.
Sastojci: |
|
---|---|
4 kom | svinjska odreska |
1 žlica | mediteranskih začina |
2 žlice | kapara |
2 kom | crvenog luka |
2 kom | kiselih krastavca |
1 žličica | kurkuma |
1 žličica | đumbira |
1,5 dl | suhog bijelog vina |
1 dl | maslinovog ulja |
2 žlice | senfa |
1 žličica | smeđeg šećera |
1 kom | limuna |
kajenski papar, sol |
Način priprave:
Uklonite vidljivu masnoću s odrezaka te ih stavite u plitku posudu. Svaki odrezak začinite s malo soli, kurkume, đumbira i kajenskog papara te na svaki stavite malo mediteranskog bilja, te pospite maslinovim uljem i limunovim sokom. Sitno nasjeckane krastavce i kapare pospite po odrescima. Marinadu pomiješajte, prelijte preko odrezaka i stavite na hladno 2 sata. Ocjedite odreske i pecite ih na tavi ili na roštilju uz povremeno okretanje. Čim je gotovo, poslužite odmah uz kruh sa češnjakom, raznim vrstama salata (radič, potočarka, rukola) i cherry rajčicama.