GASTRO: Započela je sezona trešanja. Jedite ih svježe, ali i kao desert će biti fenomenalne!

2021-06-06-gastro-trešnje-pita

Trešnja je jedna od rijetkih biljaka koja nema izvorni latinski botanički naziv, a one koje nalazimo na tržištu (pojavljuju se krajem svibnja, a sezona im relativno kratko traje, do kraja lipnja) pripadaju jednoj od dvadesetak kultiviranih vrsta, nastalih od divlje trešnje ili križanjem s višnjama.

Cijena im je izrazito visoka, u maloprodaji minimalno 50 kuna po kilogramu ili 25 kuna mjerica, a za razliku od, primjerice jagoda, kojima cijena tijekom sezone pada, kod trešanja je situacija obrnuta – na vrhuncu sezone su najskuplje. I najslađe, osobito sorta Hrvatica, kolokvijalno nazivana i stara hrvatska trešnja koja je izuzetno slatka, ima nešto sitniji plod, a meso joj nije tvrdo, i daje jaki crveni sok, gotovo crni. Osim po boji, možete ju prepoznati i po peteljki, jer ima nešto dužu peteljku. Kada se jedu plodovi toliko je slatka da se prsti lijepe od sladora. Teže ju je pronaći, jer tržištem dominiraju proizvodno profitabilnije sorte poput Isabell.

Kao i svako bobičasto voće, trešnja je najbolja svježa, netom ubrana, no izvrsna je i u desertima. Ipak, moramo biti svjesni da termičkom obradom njeni plodovi gube dio nutritivnih vrijednosti izvorne namirnice.

 

Sastojci :

4 kom jaja
100 g šećera
75 g maslaca
1 kom limunove korice
200 g glatkog brašna
7 g praška za pecivo (1 vrećica)
3 dl vode
1,8 dl stakog vrhnja
300 g šećera
5 žlica šećera
2,5 dl vode
1 žlica kukuruznog škroba
1/2 l slatkog vrhnja
500 g trešanja

 

Način priprave:

Umiješajte tijesto, dodajte narezani maslac i kad je gotovo i više se ne lijepi za ruke, stavite u foliju i ostavite u hladnjaku da odmara pola sata. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, a posudu za pečenje premažite maslacem i pobrašnite, a dobro je prije razvaljanog tijesta staviti papir za pečenje. Ispeći biskvit u velikom protvanu. Vodu, vrhnje i šećer izmiješati i ostavi da se sjedini. Želatinu ostavi da se namoči u vodi. Slatko vrhnje izmiješati miješalicom (mikserom) dok se ne ukruti, te onda zajedno izmiješati. Na prvi biskvit, koji može ujedno biti i jedini, izliti kremu, a na kremu staviti trešnje. Naravno, prethodno oprane i očišćene, dakle otkoštene. Po potrebi trešnje, ako nisu dovoljno slatke pošećeriti dodatno. Prije posluživanja držati desetak minuta u hladnjaku.

Gastro
Hrvatska