GASTRO: Zapečeni krumpir s pelatima i sirom – ukusno, jednostavno o u hipu gotovo!

2021-02-16-gastro-zapečeni-krumpir-s-pelatima

Krumpir je jedna od najzahvalnijih namirnica. Zato ga valja uvijek imati u kući. Dodavanjem sira, vrhnja, prethodnim kuhanjem na pola (neka ostane dovoljno tvrd da se može rezati na ploške) prije pečenja u pećnici, izvući najviše – korica mu je hrskava, a unutrašnjost mekana i kremasta.

U urbanim sredinama, gdje namirnice nabavljamo u trgovinama, rjeđe na placu, ali sve je to više-manje isto, barem kad je krumpir u pitanju, jedina je dvojba – crveni ili žuti. Načelno vrijedi pravilo crveni krumpiri je za pečenje, a žuti za kuhanje. Crveni krumpir ima čvršću strukturu i bolje podnosi pečenje i prženje, dok žuti sadrži više škroba, kuhanjem se raspada i daje kremastiju strukturu.

Krumpir je i zahvalan jer će mu ostali sastojci za složenac u kojemu je on temelj dati posebne note, a namirnice okupljene po načelu “čega ima po kući” ili što je ostalo od jučerašnjeg ručka ili večere, dati će novi život hrani koju smo, možda, namjeravali baciti.

Sastojci:

1 kg krumpira
250 dl pelata (rezane rajčive)
2 kom crvenog luka luka
1 kom povrtne kocke
1,5 dl kiselog vrhnja
1,5 dl vrhnja za kuhanje
1 žlica krušnih mrvica
2 žlice mješavine začina
50 g maslaca
1 kom jaje
2 česena češnjaka
250 g tvrdog sira
100 g pancete (opcija)
sol, papar

 

Način priprave:

Krumpir kuhati u ljusci oko 25 minuta, isprati ga hladnom vodom, oguliti i ostaviti da se ohladi. Zatim ga narezati na tanke ploške. Sir narezati na listiće. Luk i češnjak nasjeckati i popržiti na maslacu, dodati začine, lagano pirjati pa doliti temeljac. Zatim umiješati kiselo vrhnje i vrhnje za kuhanje te posoliti i popapriti i pelate. Umak skinuti s vatre i umiješati jaje. Lim za pečenje namastiti, posipati krušnim mrvicma i posložiti dio krumpira. Prekriti ih sa sirom i dijelom umaka i pelatima. Po svemu posložiti ostatak krumpira, a vrh prekriti ostatkom umaka. Peći 20-ak minuta. Nakon 10 minuta pečenje posipati preostalim naribanim sirom te peći dok ne dobije lijepu boju i blago zapečenu hrskavu koricu, barem djelomično.

 

Gastro
Hrvatska