GASTRO: Zapečena penne tjestenina sa sirom i pancetom – jednostavan složenac bogata okusa!
Tjestenina i sir, obilno oblivena vrhnjem, uz dodatak masnoće slanine i mirisa pancete, te dodatno zapečena u pećnici dobitna je kombinacija za spravljanje ukusnog ručka ili malo obilnije večere, koju ćete upotpuniti nekom od sezonskih salata (ponuda obih dana obiluje svježim sezonskim zelenjem i mladim povrćem).
Ovo jelo, kao i većina specijaliteta talijanske kuhinje, inače jedne od najuspješnijih u svijetu, čije smo kanone i mi u Hrvatskoj bezrezervno prihvatili i uvrstili ih u nacionalni gastro kanon, funkcionira po načelu da masnoća plus ugljikohidrati daju osjećaj sitosti i uživanja u hrani.
Sastojci: |
|
---|---|
300 g | makarona ili penne tjestenine |
1/2 kg | poriluka |
200 g | tvrdog sira (planinski) |
100 g | pancete |
100 g | slanine |
4 kom | jaja |
1/2 kg | rajčica |
2 dl | vrhnja za kuhanje |
1 dl | maslinova ulja |
1 žličica | majčine dušice |
prstohvat | majčine dušice |
3 žlice | šećera |
Način priprave:
Makarone kuhati u slanoj vodi 7-10 minuta. Poriluk narezati na kolutiće, posoliti, popapriti i ispirjati na 3 žlice ulja. Posebno kratko popržiti narezne šunku i slaninu. Vatrostalnu posudu premazati preostalim uljem i na dno složiti polovicu makarona. Makarone posipati s 2 žlice naribanog sira pa rasporediti propirjani poriluk. Zatim ponovo posipati sir te dodati poprženu slaninu i šunku. Na tako složene sastojke rasporediti preostale makarone pa preko njih preliti jaja umućena s vrhnjem za kuhanje, solju, paprom i muškatnim oraščićem. Na kraju složiti polovice poparenih i oguljenih rajčica, premazati žlicom ulja i posipati majčinom dušicom. Složenac zapeći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva dok ne dobije rumenu boju.