GASTRO: Za ćevapoholičare je veliki izazov, ali bezmesni ćevap je, također, ukusan!
Nakon duljeg vremena izostanka vedrih i pozitivnih događanja, udruga Prijatelji životinja priprema u srcu Zagreba pravu malu oazu optimizma i zdravlja. Ove godine ima poseban razlog za slavlje jer u utorak 15. lipnja 2021., od 8 do 20 sati, na Trgu bana Jelačića organizira jubilarni, deseti po redu VegeSajam. „S veseljem ćemo osvježiti i oživjeti središte Zagreba ponudom raznih proizvoda biljnog podrijetla, koji su namijenjeni svima.
Na štandovima smještenima u zapadnom i središnjem dijelu Trga bana Jelačića, domaći proizvođači biljnih proizvoda nudit će gotove veganske proizvode, ali i ukusna i zdrava veganska jela koja će se pripremati na licu mjesta. Ovogodišnji VegeSajam dijelit će središnji gradski trg s Hrvatskim navijačkim veleposlanstvom „Mi Hrvati”, koji će prenositi utakmice Europskog nogometnog prvenstva. Na dan održavanja VegeSajma svi štandovi imat će u ponudi isključivo vegansku hranu, odnosno jela koja su pripremljena bez jaja, mesa, mlijeka, meda i proizvoda od tih životinjskih namirnica.
VegeSajam ujedno je i najava 13. ZeGeVege festivala održivog življenja koji će se održati početkom rujna na zagrebačkome glavnom trgu. „VegeSajam nije običan sajam, već je njegova uloga puno veća i važnija. VegeSajam je, prije svega, edukativnog karaktera pa na njemu možemo naučiti kako se bolje odnositi prema sebi, životinjama, planetu i drugim ljudima, a usput se možemo dobro zabaviti degustirajući ili koristeći promocije. Zato pozivamo sve da dođu zaraziti se pozitivnom energijom, smijehom i vedrinom u utorak 15. lipnja na Trgu bana Jelačića”, poručuju Prijatelji životinja.
Podržavajući inicijativu, pripremili smo bezmesne ćevape. Uz dosta začina i dodataka i pravilno prženje/pečenje razlika se, možda i ne primjećuje, tako i da i za kronične ćevapoholičare to može biti veliki izazov. Pobajte!
Sastojci: |
|
---|---|
450 g | sejtana |
150 g | sojine šunke |
1 kom | crveni luk |
100 g | glutenskog brašna (gustin) |
50 g | krušnih mrvica |
50 ml | biljnog ulja |
sol, papar | |
Način priprave:
Sejtan samljeti u multipraktiku. Sojinu šunku prokuhati. Pomiješati sejtan i sojinu šunku, pa dodati luk, ulje i začine. Postupno dodavati glutensko brašno, škrobno brašno i krušne mrvice, uz stalno miješanje dok se sastojci ne povežu. Oblikovati ćevape i kratko pržiti u fritezi da se ćevapi ne bi raspadali na roštilju ili pržiti dulje samo u fritezi.