GASTRO: Vrhunac je sezone grožđa. Prije mošta i mladog vina osladite se kolačima od grožđa!

2021-09-12-gastro-kolač-grožđe

Grožđa ima, cijene nisu baš najniže, ali uglavnom se kvaliteta nudi, tako da je loše grožđe ovih dana gotovo nemoguće kupiti. Osim što ga tu i tako sirova zobljete i čekate kad će prvi mošt, iskoristite koju kilu božije voćke, koja stvara božiji nektar (vino) i pripravite poslasticu za bogove!

Kod izbor grožđa birajte ono manje vodenasto, da nema prežilavu kožicu i da je, po mogućnosti bez koštica. Umjesto grožđa može i neko drugo sezonsko voće kao što su maline, kupine ili višnje.

 

Sastojci :

4 kom jaja
250 g šećera
7 g vanilin praška
180 g maslaca
1 dl biljnog ulja
1,5 dl mlijeka
400 g brašna (meko)
14 g praška za pecivo
2 kom limun (kora)
2 kom naranče (kora)
400 g grožđa (crno)

 

Način priprave:

Prvo u razbiti jaja i u dvije razdvojene posude razmututui bjelanjke do fine bijele čvrste pjenaste strukture, što se može učiniti i mikserom, standardno od najsporije do najbrže brzine. U posudu u kojoj su žumanjci dodajte šećer i vanilin šećer (dvije vrećice). Na kraju dodati prethodno izvađen iz hladnjaka maslac, neka bude na sobnoj temperaturi i dodati u smjesu, te miksati, ped kraj dodajte 1 dl ulja. Bolje je naravno, maslinovo, ali ljubitelji klasike neka uzmu obično biljno. Sve izraditi u jednoličnu smjesu i dodati deci i pol mlijeka. U posudu u kojoj je pjena bjelanjaka umješajte naribane korice od 2 naranče i dva limuna. Tu dobivenu masu dodajemo prethodno izrađenoj smjesi od žumanjaka. Mekom brašnu dodajte prašak za pecivo, promiješajte i polako dalje miješajući lagano dodavajte prethodno priređenoj smjesi. Dodajte jednu trećinu ili najviše polovicu pripremljeno grožha i lagano promijršajte po smjesi. Ostaviti tijesto 10 do 15 minuta na sobnoj temperaturi. Prvo pečenje je 15 minuta na srednjoj rešetku pećnice, nakon čega preostalo grožđe stavljamo na gornju ploču protvanja (vrh kolača). Rasporedite ravnomjerno gornju plohu, a žlicom probijajte tijesto kako bi sokovi prodrli u njegovu unutrašnjost. Pecite cca 20 do 30 minuta u pećnici i kolač s grožđem je gotov!

Gastro
Hrvatska