GASTRO: Veljača je doba krafni, napravite ih sami!
Prema austrijskim izvorima nema nikakve dvojbe da je popularna krofna ili kraftna, a u hrvatskoj inačici pokladica austrijska gastro ikona. Tako Bečani rezolutno tvrde da je tu slasticu izumila Cäcilie Krapf, inače poznata po proizvodnji mandolata, koja je krajem sedamnaestog stoljeća u svojoj pekarnici na “Peilertoru” proizvodila u cijelom Beču poznate „Cillikugeln“, koje u pokladno vrijeme punila ukuhanim voćem. ide se i dalje, pa se prenosi legenda da je u davno doba jedna nesretno zaljubljena kuharica tijesto pripremljeno za pečenje umjesto u pećnicu zabunom ubacila u vruću masnoću te je na taj način izumila krafne.
Krafna ili pokladnica, točnije rečeno njena klasična, slatka varijanta s karakterističnim bijelim prstenom, bez dvojbe je slastica koja simbolizira vrijeme poklada. Tko zagrize krafnu mora odmah okusiti marmeladu od marelica. Izmišljotine tipa američkih donuta s rupom u sredini s teškim čololadnim i šećernim preljevima su novijeg datuma, isto kao i trpanje azijskih začina. No, o ukusima se ne raspravlja, a mi smo se odlučili za klasične krafne s mermeladom od marelica, posute štaub šećerom, poput snježnog prekrivača na mekanom tijestu
Sastojci: |
|
---|---|
500 g | bijelog brašna (meko) |
1,5 dl | mlijeka |
100 g | maslaca |
100 g | šećera |
3 kom | žumanjka |
1 žličica | vanilije (esencija) |
1 kom | limuna |
7 g | suhog kvasca |
2 žlice | šećera u prahu |
100 g | marmelade |
ulje za pečenje | |
sol |
Način priprave:
Mlako mlijeko i rastopljeni maslac pomiješajte s ostalim sastojcima, dodajte kvas i umijesite tijesto.
Pustite da se diže 20 minuta na 50°C te ga razvaljajte. Oblikujte krafne, pustite da se dignu i pržite u dubokoj masnoći ugrijanoj na otprilike 160°C. Ocijedite ih te pomoću tuljca napunite marmeladom.