GASTRO: Veljača je doba krafni, napravite ih sami!

2022-02-15-pokladicice

Prema austrijskim izvorima nema nikakve dvojbe da je popularna krofna ili kraftna, a u hrvatskoj inačici pokladica austrijska gastro ikona. Tako Bečani rezolutno tvrde da je tu slasticu izumila Cäcilie Krapf, inače poznata po proizvodnji mandolata, koja je krajem sedamnaestog stoljeća u svojoj pekarnici na “Peilertoru” proizvodila u cijelom Beču poznate „Cillikugeln“, koje u pokladno vrijeme punila ukuhanim voćem. ide se i dalje, pa se prenosi legenda da je u davno doba jedna nesretno zaljubljena kuharica tijesto pripremljeno za pečenje umjesto u pećnicu zabunom ubacila u vruću masnoću te je na taj način izumila krafne.

Krafna ili pokladnica, točnije rečeno njena klasična, slatka varijanta s karakterističnim bijelim prstenom, bez dvojbe je slastica koja simbolizira vrijeme poklada. Tko zagrize krafnu mora odmah okusiti marmeladu od marelica. Izmišljotine tipa američkih donuta s rupom u sredini s teškim čololadnim i šećernim preljevima su novijeg datuma, isto kao i trpanje azijskih začina. No, o ukusima se ne raspravlja, a mi smo se odlučili za klasične krafne s mermeladom od marelica, posute štaub šećerom, poput snježnog prekrivača na mekanom tijestu

 

Sastojci:

500 g bijelog brašna (meko)
1,5 dl mlijeka
100 g maslaca
100 g šećera
3 kom žumanjka
1 žličica vanilije (esencija)
1 kom limuna
7 g suhog kvasca
2 žlice šećera u prahu
100 g marmelade
ulje za pečenje
sol

 

Način priprave:

Mlako mlijeko i rastopljeni maslac pomiješajte s ostalim sastojcima, dodajte kvas i umijesite tijesto.

Pustite da se diže 20 minuta na 50°C te ga razvaljajte. Oblikujte krafne, pustite da se dignu i pržite u dubokoj masnoći ugrijanoj na otprilike 160°C. Ocijedite ih te pomoću tuljca napunite marmeladom.

Gastro
Hrvatska