GASTRO: Varivo s lećom – brzo, jednostavno i nadasve – zdravo!
Povrtna ili jestiva leća jednogodišnja je biljka iz porodice mahunarki, porijeklom s Bliskog istoka. Uzgaja se zbog jestivog sjemena koje ima oblik leće. Koristi se za ljudsku prehranu još od razdoblja neolitika i jedna je od najranijih udomaćenih vrsta. Leća je povrće s najvećim udjelom bjelančevina poslije soje (26%). Postoje razne sorte leće, različite po boji sjemena – smeđa, žuta, crvenkasta, zelena i crna), no na tržištu prevladava smeđa leća
Glavna odlika variva leži u činjenici da se gotovo uvijek priprema od dostupnih sezonskih namirnica (povrća), a glavnu nutricionističku osnovu čini korjenasto povrće, a grahorice poput leće iz konzerve izvrstan su dodatak koji uvelike skraćuje vrijeme pripreme jela. Uz povrće, okus poboljšavamo s pancetom narezanom na kockice, kuhanom šunkom ili domaćom kobasicom, što nije imperativ.
Bogatstvo i energetsku vrijednost variva često se pojačava dodavanjem tjestenine, ječma, grahorica pa i riže. Povijesno gledano, današnji oblik variva vjekovni je pratitelj ljudske prehrane: od pradoba kad se ukrotila vatra i stvoreno ognjište pa do suvremenih kuhinja sa štednjacima prepunim elektronike – oduvijek se kuhalo voće. A kuhana su jela, vjerojato zato što se topla konzumiraju, ukusnija zimi. Probajte!
Sastojci |
|
---|---|
1 kom | mrkva |
1 kom | poriluk |
2 žlice | pirea od rajčice |
350 g | leće |
1 kom | tikvica |
¼ korjena | celera |
1 kom | paprika |
sol i svježe mljeveni papar | |
1 žlica | crvene slatke paprike |
1 žlica | sojinog umaka |
1 žličica | ljute paprike u prahu |
1,25 dl | vrhnja za kuhanje |
½ vezice | peršina |
2½ dl | soka od rajčice |
1,25 dl | temeljac od povrća |
Način priprave:
Korijenatso povrće, poriluk, papriku i kupus očistiti, narezati na kockice i kolutiće, pirjajti na maslacu ili ulju, ali tako da povrće ostane čvrsto i pomalo hrvskavo. Začiniti soli i paprom. Kuhati 15 minuta, U drugi lonac uliti temeljac od povrća i sok od rajčice, začiniti soli i paprom, slatkom i ljutom paprikom i sojinim umakom i dodati svo povrće. Dodati povrće i leću iz konzerve, ona je odmah spremna za uporabu, bez kuhanja i zajedno kuhati još 15 minuta. Na kraju dodati na kraju, ini koji ne moguz bez nje dodaju zapršku, brašno na masti, ali moguće je i dovršiti finim kremastim
vrhnjem za kuhanje i pustiti da kratko zakipi.