GASTRO: Uživajte u ljetnoj transformaciji salatnih predjela u glavna jela, miješajući voće, povrće i sir!
Ljepota ljeta u kuhinji je sadržana, prije svega, u činjenici da se zbog vrućine manje kuha. Događa se fantastična transformacija u kojoj salate, kao predjela postaju glavnim jelima, teško pečeno meso, jednostavno, nam manje paše, tako da češće posegnemo za sirevima i to onim lakšim poput mladog sira, a svoju potrebu za hrano utažujemo s većim količinama voća i povrća. Zato u salatama slobodno miješajte voće i povrće, a umjesto kuhanih priloga poslužiti će i gotovi, dakako, integralni keksi, odnosno slani krekeri. Jagode izvrsno pašu uz rikulu, cherry rajčicu i kap aceto balsamica, sve skupa proškopljeno djevičanskim maslinovim uljem.
Sastojci: |
|
---|---|
3 kom | karstavac salatar |
300 g | cherry rajčice |
2 kom | jabuke |
100 g | šunke |
150 g |
tvrdog sira (planinski) |
1,8 dl | kiselog vrhnja |
1 žlica | vlasca |
200 g | mladog sira |
100 g | maslina |
300 g | integralnih krekera |
100 g | rikule |
100 g | jagoda |
1 dl | maslinova ulja |
1 žličica | suhih začina |
8 listića | svježeg bosiljka |
0,5 dl | aceto balsamica |
sol, papar |
Način priprave:
Ultimativna ljetna salata je salata od krastavaca s kiselim vrhnjem i vlascem. Krastavce je nabolje izrendati na sitne kolutiće i umiješati u kiselo vrhnje, te dodati neizostavni vlasac. Kombinirajte salate kako želite i od namirnica koje volite, a za one koji baš ne mogu bez mrvice okusa mesa, neka slobodno posegnu za nikim od hladnih narezaka, poput dimljene šunke ili pršuta. Bitno je da je sve rashlađeno i da stiže na stol bez termičke obrade.