GASTRO: Uz kavu savršen su dodatak prhke vanilin kiflice ili, kak bi stari rekli, vanilinkipfeli
Vanillekipferl ili po našemu hrvatskom vanilin kiflice, mali su keksići u obliku polumjeseca koji su vrlo popularni u Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, pa i Hrvatskoj. Tradicionalno se pripremaju za božićne blagdane, no nisu rijetki ni tijekom cijele godine. Osnovnu aromu ovim keksima obično daje mljeveni lješnjak ili bademima, ovisno što je u podlozi, te vanilin šećer, kojeg se toliko stavlja da im ime vuče od tog sastojka. Ima ih koji im dodaju i cimet, ali sve je to pitanje ukusa.
Keksi Vanillekipferl su čarobni, u smislu da su oblikovani poput polumjeseca. Tradicionalno se poslužuju tijekom božićne sezone, ali zaista se mogu poslužiti za svaku prigodu. Lako ih je ispeći, a idealni su za međuobrok, ili za dijetu kao lagani desert nakon večere.
S razlogom se postavlja pitanje zbog čega su Austrijanci jedan u nizu nacionalnih poslastica odabrali baš oblik polumjeseca, simbola njihovih vjekovnih povijesnih neprijatelja? Pa upravo zato!
Naime, Vanillekipferl je slastica posvećena proslavi trijumfalnih dana Habsburške Monarhije. Nakon tromjesečne opsade Beča austrijska vojska, zajedno s ostalim europskim saveznicima, trijumfalno pobijedila Turke u rujnu 1683. Bila je to prekretnica u austrijsko-osmanskom sukobu, a za proslavu ovog monumentalnog događaja bečki su pekari stvorili slatke kolačiće u obliku polumjeseca, koji su bili karakteristični za zastavu Osmanskog carstva. Te su kolačiće zvali Kipferl. Dodatak ovoj legendi je i priča kako kolačići u obliku polumjeseca nastaju istodobno kad bečke kavane. Kažu da su Turci ispod zidina Beča ostavili i velike količine kave, što su vješti gostioničari iskoristili za stvaranje nove navike – ispijanja kave, a upravo se tada udomaćio naziv turska kava, za standardni način priprave ovoga napitka.
Sastojci: | |
500 g | brašna |
400 g | maslaca |
160 g | šećera |
200 g | badema |
14 g | vanilin šećera (2 pakiranja) |
1 kom | jaje |
5 žlica | šećera u prahu |
Način priprave:
Za vanilin kiflice može se rabiti i vanilin brašno, uz obično mekano brašno, a standardni su sastojci šećer u prahu, vanilin šećer, maslac narezan na manje komade i naribani badem (ili inačica s mljevenim orasima) Sve to izmiješajte rukama, a od tako dobivenog tijesta oblikujte loptu koju omotanu u foliju obvezno stavite u stavite u hladnjak minimalno s jedan sat.
Zatim tijesto izvadite iz hladnjaka, na pobrašnjenoj radnoj površini (promjera oko 3-4 cm) oblikujte rolat i od njega izrežite kriške debljine približno 1-1,5 cm. Obrišite ove kriške u polumjesec i pecite na limu obloženom papirom za pečenje na 160 ° C otprilike desetak minuta (konvekcija) dok ne postanu svijetlo smeđe.
Oblikovanje kiflica i pečenje je ključni proces. Naime, ako je ijesto previše “gnjavite” rukama, može vam se dogoditi jer vaše ruke imaju temperaturu barem 35 stupnjeva. Tato nije zgorega povremeno ohladiti ruke pod mlazom vode. Kratkotrajno pečenje je druga kritična varijabla jer kiflice od ovakvih sastojama u tili čas mogu izgoriti. Isto tako, važan je trenutak procjene (svjetlo smeđa boja) kad s njima valja van iz pećnice. Naravno, ne smiju se mrviti, ali zato bi trebalo poslužiti jaje u smjesi i, dakako moraju biti prhke.
Putite ih da se malo ohlade i još tople kliflice uvaljajte u smjesu šećera i vanilin šećera, a zatim pustite da se potpuno ohlade. Nije dovoljno samo posipanje vanilin šećerom.