GASTRO: Uštipci od cvjetače, “zamaskirano” hrskavo povrće – zdravlje na tanjuru!
Karfiol ili cvjetača, daleki rođak kupusa, jedna je od omiljenih namirnica nutricionista. Zanimljivo, cvjetača je pouzdan dobar izvor vitamina C, a krase ga i bogatsvo hranjivih vlakana, kalij i folat, sastojaka koji potiču imunitet. Tu je i vitamin B, magnezij i niacin, što je dobro za krv i zdravlje kostiju. Riječju, zdravlje na tanjuru.
Cvjetača se kome konzumirati sirova, makar se to ne preporučuje (zbog probave), ali ju najčešće kuhamo, a izvrsna je i u slavonskoj turšiji, posebnog načina kiseljenja povrća u kojem ono čuva svoje izvorne boje. Na tržištu najčešći je bijeli karfiol, ima ga i žutog, a posljednjih godina viđali smo i ljubičasti, što možda izgleda malo kinky, ali ukus mu je dobar.
Uštipci spravljeni od mješavine brašna, griza i povrća, sa svojom hrskavom koricom mogu biti idealan način da se zakamuflira izvorno povrće, osobito za one koji nisu ljubitelji povrća. Mu malo masnoće i pečeni na ulju, uštipci s karfiolom mogu biti odlična zamjena za kosani odrezak ili popularne faširance.
Sastojci: |
|
---|---|
1 glavica | cvjetače, cca. 500 g |
2 kom | jaja |
200 g | brašna |
100 g | griza |
1.5 dl | vode |
1,5 dl | ulja |
50 g | ribanog sira (parmezana) |
sol. papar |
Način priprave:
Karfiol usitniti na manje komade i prokuati. Kad je dovoljno omekšao, ocijediti ga, posoliti pusti ga da se ohladi. Od sastojaka umutiti tijesto i dodati mu cvjetaču. Kad su sjedinjeni svi sastojci, na ulju pržiti uštipke. Iz posude za miješanje vaditi ih tehnikom dvije žlice kako bi svi bili podjednake veličine. Poslužiti kao samostalno jelo uz neku od sezonskih salata ili pak kao prilog mesu.