GASTRO: Usred smo sezone mladog graška – goveđi odresci ala gospođa Šafranek!
U ultimativnom filmskog hitu Kreše Golika megapopularnom “Tko pjeva, zlo se ne misli”, snimljenom daleke 1970. godine, sve narativne linije dramaturgije filma “vrte” se oko stola, a samim time i hrane. Sva događanja bitna za priču Zagreba tridesetih prošlog stoljeća u mizansceni imaju neko jelo. Tako gospon Fulir, dok se udvara domaćici, jedući ribu vilicom i nožem, iskazuje da je “feš i nobl gospon”, dok se istodobno stopalima ispod stola udravara, ali pogrešnoj ženi – teti Mini, inače velikoj izjelici. Potonja će svojoj sestri i prigovoriti kako “ionako za nedelji ručak furt dela grašak”, a kad gospodinu Franji Šafraneku dozlogrdi on će izvaliti da mu žena “nije bog zna kaj”, ali da “ju ne da vređati”. Čuvena trka sa sabljama između Franje i Fulira isto se odvijala oblog građanskog balagavaoničkog stola. Uz finu papicu i pokoju čašicu Žinjdaršićeva vina sve dobro završava, dok mali Perica sve to skuba vrijedno bilježi u svoj dnevnik.
Ovih dana kad na malim ekranima gledamo svojevrsni nastavak kultnog filma prisjetili smo se jednog jela gospođe Šafranek, koja je u filmu glumi Franjinju ženu. Isti lik i ista glumica – Mirjana Bohanec je jednini kontinuitet sa serijalom Dnevnik velikog Perice. To su čuveni goveđi odresci sa graškom ala gospođa Šafranek. Isprobajte ih sami!
Sastojci: |
|
---|---|
4 kom | goveđih odrezaka (od buta) |
750 g | graška |
3 žlice | senfa |
1,5 glavica | crvenog luka |
3 kom | žumanjka |
50 g | maslaca |
2 žličice | mješavine začina |
sol, papar |
Način priprave:
Luk sitno nasjeckati. Žumanca pomiješati sa senfom pa im umiješati nasjeckani luk. Odreske dobro rastući batićem za meso, posoliti i popapriti te premazati pripremljenom smjesom. Potom, meso saviti u roladu, pričvrstiti čačkalicama i naglo ispržiti na ulju. Nakon toga smanjiti temperaturu, poklopiti posudu i pirjati uz povremeno dolijevanje vode. U međuvremenu, mladi grašak skuhati u slanoj vodi. Pečene odreske i grašak preliti umakom od pirjanja i odmah poslužiti.