GASTRO: Turopoljska pita, jelo pripremljeno dok kažeš “pita”!
Turopoljska pita pripada onoj grupi jela koje možete brzo pripremiti, hranjiva je, dobra okusa, a može se poslužiti za doručak, ručak ili večeru. Svejedno, nema pravila, ovisi samo trenutačno raspoloženju.
Kad je izboru namirnica riječ, bilo bi idealno da vam je pri ruci kuhana šunka od izvorne turopoljske svinje, no do te se delicije vrlo teško stiže. Također, ako klasične šampinjone zamijenite sortom križanca šampinjona i vrganja, dobiti ćete bolje okuse. U istoj funkciji za konačnu izvedbu može poslužiti i prah od suhih vrganja, koji će dati dominantan ton ovom jelu.
Sastojci : |
---|
300 g | glatkog brašna |
100 g | maslaca |
1 kom | crveni luk |
100 g | dimljene šunke |
2,5 dl | kiselog vrhnja |
150 g | gljiva (šampinjoni) |
3 kom | jaja |
1 dl | ulja |
3 česena | češnjaka |
sol, papar |
Način priprave:
Brašnu dodati prstohvat soli i ohlađeni maslac narezan na kockice. Sve zajedno miješati prstima dok smjesa ne dobije izgled krušnih mrvica. Zatim dodati 1 umućeno jaje, po potrebi 1-2 žlice vode te izraditi jednolično tijesto. Gotovo tijesto umotati u prozirnu foliju i ostaviti da miruje 30-ak minuta. U tavi ugrijati žlicu ulja, dodati nasjeckani luk, dimljenu šunku narezanu na trakice, protisnuti češnjak te sve zajedno, na srednje jakoj vatri, pržiti dok sastojci malo ne omekšaju. Potom dodati narezane gljive i pirjati još 10-ak minuta. Tijesto razvaljati, položiti u nauljeni lim za pečenje i malo ga nabockati vilicom. Zatim ga preliti pripremljenim nadjevom te preliti mješavinom kiselog vrhnja, 2 jaja i malo soli. Peći 30-ak minuta, u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.