GASTRO: Tjestenina s tunom i porilukom
Tuna je zbog industrijske obrade jedna od najčešćih riba u ljudskoj prehrani, a u uporabi prevladava ona iz konzerve. Dakle, prerađena. Premda visoka gastronomija koja oblikuje i stvara trendove prezire i samu pomisao na konzervirane namirnice u svakodnevici tunu često rabimo, osobito posljednjih desetljeća kad je prevladao trend zdrave prehrane. Bila ona u komadima ili komadićima, birajte onu koja je u vodi (salamuri), a ako je i u ulju, pa i maslinovu, prije nego što je upotrijebite dobro je ocijedite. Od prastarog načela da se riba konzumira petkom, aktualna je ono po kojoj riba mora biti na jelovniku barem tri puta tjedno. Na kontinentu to sa svježom ribom teško ide, pa vam predočavamo jedno jelo s tunjevinom, na brzaka, u kojem će guštati i oni koji inače izbjegavaju riblje obroke.
Sastojci |
|
---|---|
300 g | tjestenine penne |
360 g | tunjevine |
150 ml | bijelog vina |
1 | poriluk |
20 g | sira ribanca (grana padano) |
200 ml | vrhnja za kuhanje |
maslinovo ulje | |
peršin | |
2 češnja | češnjaka |
Sol, papar |
Način priprave:
Listove peršina nasjeckajte, dobro usitnite. Narežite svjetliji dio poriluka na tanke kolutiće i nascjeckajte češnjak. Na maslinovu ulju pirjajte poriluk 5 minuta. Nakon toga ubacite češnjak i ocijeđenu tunjevinu iz konzerve. Pirjajte još dvije do tri minute, podlijte vinom, poslote i popapritre. Kuhajte sve dok se smjesa ne zgusne. Zatim dodajte vrhnje za kuhanje i naribani sir (ribanac ili grana padano). U sve dodajte prethodno skuhanu tjesteninu i na kraju ubacite svježi nasjceckani peršin.