GASTRO: Teleća pečenka za nedjeljni objed, uz mlade šparoge. Sve miriše na proljeće!

2021-02-21-gastro-teleća-pečnka-šparoge

Botanika bilježi 3000 vrsta šparoga, no svega njih dvadesetak su jestive. Uzgajaju se i beru u Africi, Aziji i većini mediteranskih zemalja. No, najbolje su naše, one iz Istre i s dalmatinskog krša! Sezona šparoga počinje krajem veljače, pa već susrećemo mlade šparoge koje se stidljivo pojavljuju na zagrebačkim tržnicama, što je prigoda koju svakako valja iskoristiti. Zato dobar komad telećeg mesa u pećnicu, a šparoge na paru ili maslac, ili ako ne nađete na svježe bit će dobre i one iz konzerve. Ako ste ljubiteljica ili ljubitelj krumpira, onda iskoristite pečenje mesa u pećnici. Ako pri pečenju upotrebite foliju, krumpir će “povući” aromu mesa i sam po bi će biti jako ukusan.

Sastojci:

1,5 kg teletina
1,5 dl maslinova ulja
100 g maslaca
3,5 dl bijelog vina
1 glavica crvenog luka
2 vezice mladih šparoga
3 česena češnjaka
1 žličica kadulje
1 žlica mješavine začina
1 grančica ružmarina
1 vezica peršina
sol, papar

Način priprave:

Izmiješati sol, papar i mljevenu slatku papriku pa tom smjesom i češnjakom natrljati teleće meso. Potom ga popržiti 10-ak minuta, okrećući, na jakoj vatri, u posudi s prethodno ugrijanim maslacem, listićem kadulje i grančicom ružmarina. Zatim, meso premjestiti (ružmarin izvaditi) u pećnicu, dodati glavicu luka razrezanu na četvrtine pa peći 60-70 minuta, odnosno dok meso potpuno ne omekša. Tijekom pečenja, meso povremeno polijevati vinom i vlastitim sokom. Ispečenu teletinu izvaditi iz soka i ohladiti. Prije posluživanja narezati ga što tanje te lagano preliti sokom od pečenja. Poslužiti uz povrće pirjano na maslacu ili pire od krumpira.

 

Gastro
Hrvatska