GASTRO: Teleća koljenica s vrhnjem i vinom – izbor za ručak kod kojeg ne možete pogriješiti!
Teletina pripada crvenom mesu, ali je najzdravija. Narodna tradicija tvrdi kako se davala bolesnicima kako bi ih izlječili. Ima svijetlo ružičastu ili ružičastu, sjajnu boju i prepoznatljiv, blago kiselkast miris. Najbolji komadi mesa gotovo su bez masti. Zato meso najbolje kvalitete dolazi od teladi starih 4-8 tjedana, koji su se hranili, uglavnom, mlijekom.
Teletina je sama po sebi sjajna, no u kombinaciji s vrhnjem i vinom, dakle alkoholom i mlijekom, kuhana u obilju povrća, jednostavno predstavlja kombinaciju za ručak kod čijeg izbora, jednostavno, ne možete pogriješiti!
Sastojci: |
|
---|---|
1 kom | teleća koljenica |
1 žličica | češnjaka u granulama |
1 žličica | mažurana |
1 žličica | mljevene crvene paprike |
1 kom | crvenog luka |
1,5 dl | kiselog vrhnja |
150 g | celera |
150 g | tikvica |
150 g | patlidžana |
150 g | rajčice |
150 g | mrkve |
1,5 dl | mesnog temeljca |
1 žlica | usitnjenog peršina |
5 listova | lovora |
1,5 dl | bijelog suhog vina |
3 žlice | maslinova ulja |
sol, papar |
Način priprave:
Teleću koljenicu natrljati solju i paprom. Povrće narezati na kockice, češnjak sitno nasjeckati. Pećnicu zagrijati na 220 stupnjeva. U prikladnoj posudi hrskavo popržiti meso sa svih strana. Kratko popržiti i povrće. Doliti 1 dcl bijelog vina i začine. Posudu premjestiti u pećnicu, poklopiti i na drugoj rešetki peći oko 1 sat i 45 minuta. Povremeno podlijevati preostalim vinom. Kiselo vrhnje glatko izmiješati s koncentratom rajčice, brašnom, 2 žličice nasjeckanog bosiljka i malo vode pa 15 minuta prije kraja pečenja umiješati u sok od pečenja i pritom otklopiti posudu. Pečeno meso narezati na tanje šnite, a sok od pečenja začiniti, umiješati nasjeckani peršin i posebno poslužiti uz koljenicu.