GASTRO: Teleća koljenica s vrhnjem i vinom – izbor za ručak kod kojeg ne možete pogriješiti!

2021-09-18-gastro-teleća-koljenica-povrće

Teletina pripada crvenom mesu, ali je najzdravija. Narodna tradicija tvrdi kako se davala bolesnicima kako bi ih izlječili. Ima svijetlo ružičastu ili ružičastu, sjajnu boju i prepoznatljiv, blago kiselkast miris. Najbolji komadi mesa gotovo su bez masti. Zato meso najbolje kvalitete dolazi od teladi starih 4-8 tjedana, koji su se hranili, uglavnom, mlijekom.

Teletina je sama po sebi sjajna, no u kombinaciji s vrhnjem i vinom, dakle alkoholom i mlijekom, kuhana u obilju povrća, jednostavno predstavlja kombinaciju za ručak kod čijeg izbora, jednostavno, ne možete pogriješiti!

 

Sastojci:

1 kom teleća koljenica
1 žličica češnjaka u granulama
1 žličica mažurana
1 žličica mljevene crvene paprike
1 kom crvenog luka
1,5 dl kiselog vrhnja
150 g celera
150 g tikvica
150 g patlidžana
150 g rajčice
150 g mrkve
1,5 dl mesnog temeljca
1 žlica usitnjenog peršina
5 listova lovora
1,5 dl bijelog suhog vina
3 žlice maslinova ulja
sol, papar

 

Način priprave:

Teleću koljenicu natrljati solju i paprom. Povrće narezati na kockice, češnjak sitno nasjeckati. Pećnicu zagrijati na 220 stupnjeva. U prikladnoj posudi hrskavo popržiti meso sa svih strana. Kratko popržiti i povrće. Doliti 1 dcl bijelog vina i začine. Posudu premjestiti u pećnicu, poklopiti i na drugoj rešetki peći oko 1 sat i 45 minuta. Povremeno podlijevati preostalim vinom. Kiselo vrhnje glatko izmiješati s koncentratom rajčice, brašnom, 2 žličice nasjeckanog bosiljka i malo vode pa 15 minuta prije kraja pečenja umiješati u sok od pečenja i pritom otklopiti posudu. Pečeno meso narezati na tanje šnite, a sok od pečenja začiniti, umiješati nasjeckani peršin i posebno poslužiti uz koljenicu.

Gastro
Hrvatska