GASTRO: Tacosi s mljevenim mesom i crnim grahom i svježim povrćem. Hrskavo i slasno!
Tacosi, popularno meksičko jela koje nakon Meksičke revolucije, preplavilo svijet i danas se u fast food formi nalazi na ulicama svih svjetskih metropola, kao i mnoge ostale gastro ikone ima svog poznatog oca. Prema meksičkoj legendi, trgovac Juan Méndez iz Ciudad Juáreza prodavao je tacose na ulici. Koristio je magarca za prijevoz sebe i tacosa, da bi Kako bi hranu odžao toplom, zamatao je nadjev u velike tortilje. Ljudi su to nazivali “buritto hranom” što znači “hrana maloga magarca”.
Tacosi su, u stvari punjene tortilje, a njih još, možemo zapeći, a riječ je o tijestu od kukuruznog, a može i pšeničnog brašna, koje se mijesi bez kvasa i prepeče na vatri prije stavljanja nadjeva. Grah i krukuruz su neizostavni, a ukoliko ste u prilici, upotrijebite crni grah i budite maštoviti u odabiru povrća (od zelene salate, mrkve, svježeg kuputa, pa do rjačica i luka). Važno je da je hrskavo i ljuto!
Razlika između toritilje i tacosa. Samo vizualno, tortilja posve obavija nadjev, dok je kod tacosa, nadjev vidljiv.
Sastojci: |
|
---|---|
500 g | mljevenog goveđeg mesa |
1 glavica | crvenog luka |
1 žica | maslinova ulja |
1,5 dl | soka od rajčice |
1 žlica | smeđeg šećera |
1 l | mesnog temeljca |
1,5 dl | kiselog vrhnja |
250 g | crnog graha |
3 češnja | češnjaka |
10 kom. | tacosa |
1 žličica | čili papričice |
začina po želji |
Način priprave:
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednjoj toplini. Zatim dodajte sitno isjeckani luk i češnjak, te ih dinstajte dok ne postanu prozirni, otprilike nekih 5 minuta. Ubacite sok od rajčice i čili prah, te sve fino zamiješajte. Dodajte mljeveno meso ili meso izrezano na trakice, te miješajte dok meso ne bude gotovo. Dodajte soli i ponovno pomiješajte sve.
Tacose, pa i one kupovne prije nadjevanja obavezno prepecite, kako bi dobile hrskavost. Lagano nauljite manju tavu, ubacite tortilju unutra i zagrijte je, okrenuvši je kada postane zlatna i tostirana. Ponovite postupak sa ostatkom tacosa. Napunite tortilje nadjevom i prije posluživanja dodajte preljev – ljuti (crveni) ili blagi (bijeli), ovisno o ukusu. Baza može biti rajčica za crveni, ali i kiselo vrhnje za bijeli. Bitno je samo da odabrani mediji povezuje sve sastojke u harmoničnu cjelinu.