GASTRO: Tacosi s mljevenim mesom i čilijem

2020-12-28-gastro-tacosi

Taco je tradicionalno meksičko jelo, koje se sastoji od tortilje, napravljene od kukuruznog ili pšeničnog brašna, napunjene ili umotane oko nadjeva. Nadjevi mogu biti: svinjetina, govedina, janjetina, piletina, morski plodovi, povrće i sir. Uglavnom se jede bez pribora, često s prilozima kao što su salsa, korijander, ljuta ili slatka paprika, rajčice, luk i zelena salata. Izvorno najbolje su toritilje (podloga za jelo) koje sami smijesimo od tijesta kukuruznog brašna, no zbog brzine, dobre su i one kupovne iz trgovine. Ionako temeljni okus ovom jelu daju sastojci koje stavljamo u tortilje i umaci kojima ih preljevamo.

 

Sastojci:

500 g mesa
1 glavica crvenog luka
1 žica maslinova ulja
1,5 dl soka od rajčice
1 žlica smeđeg šećera
1 l mesnog temeljca
3 češnja češnjaka
10 kom. tortilja
1 žličica čili papričice
začina po želji

 

Način priprave:

Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednjoj toplini. Zatim dodajte sitno isjeckani luk i češnjak, te ih dinstajte dok ne postanu prozirni, otprilike nekih 5 minuta. Ubacite sok od rajčice i čili prah, te sve fino zamiješajte. Dodajte mljeveno meso ili meso izrezano na trakice, te miješajte dok meso ne bude gotovo. Dodajte soli i ponovno pomiješajte sve.

Tortilje, pa i one kupovne prije nadjevanja obavezno prepecite, kako bi dobile hrskavost. Lagano nauljite manju tavu, ubacite tortilju unutra i zagrijte je, okrenuvši je kada postane zlatna i tostirana. Ponovite postupak sa ostatkom tortilja. Napunite tortilje nadjevom i prije posluživanja dodajte preljev – ljuti ili blagi, ovisno o ukusu, samo neka mu je baza rajčica. Ona povezuje sve sastojke u harmoničnu cjelinu.

Gastro
Hrvatska