GASTRO: Tacosi s mljevenim mesom i čilijem
Taco je tradicionalno meksičko jelo, koje se sastoji od tortilje, napravljene od kukuruznog ili pšeničnog brašna, napunjene ili umotane oko nadjeva. Nadjevi mogu biti: svinjetina, govedina, janjetina, piletina, morski plodovi, povrće i sir. Uglavnom se jede bez pribora, često s prilozima kao što su salsa, korijander, ljuta ili slatka paprika, rajčice, luk i zelena salata. Izvorno najbolje su toritilje (podloga za jelo) koje sami smijesimo od tijesta kukuruznog brašna, no zbog brzine, dobre su i one kupovne iz trgovine. Ionako temeljni okus ovom jelu daju sastojci koje stavljamo u tortilje i umaci kojima ih preljevamo.
Sastojci: |
|
---|---|
500 g | mesa |
1 glavica | crvenog luka |
1 žica | maslinova ulja |
1,5 dl | soka od rajčice |
1 žlica | smeđeg šećera |
1 l | mesnog temeljca |
3 češnja | češnjaka |
10 kom. | tortilja |
1 žličica | čili papričice |
začina po želji |
Način priprave:
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednjoj toplini. Zatim dodajte sitno isjeckani luk i češnjak, te ih dinstajte dok ne postanu prozirni, otprilike nekih 5 minuta. Ubacite sok od rajčice i čili prah, te sve fino zamiješajte. Dodajte mljeveno meso ili meso izrezano na trakice, te miješajte dok meso ne bude gotovo. Dodajte soli i ponovno pomiješajte sve.
Tortilje, pa i one kupovne prije nadjevanja obavezno prepecite, kako bi dobile hrskavost. Lagano nauljite manju tavu, ubacite tortilju unutra i zagrijte je, okrenuvši je kada postane zlatna i tostirana. Ponovite postupak sa ostatkom tortilja. Napunite tortilje nadjevom i prije posluživanja dodajte preljev – ljuti ili blagi, ovisno o ukusu, samo neka mu je baza rajčica. Ona povezuje sve sastojke u harmoničnu cjelinu.