GASTRO: Svinjski medaljoni u moru voćnih okusa – od grožđa, do bresaka, jabuka i brusnica. Iznenađujuće ukusno!
Svinjetina nije uvijek sočna i ukusna, tako da puno toga ovisi o obradi mesa, načinu kuhanja i odabranom mesu. Za ovaj recept trebate uzeti svinjski file s niskom razinom masnoće. Začinjen umak dodaje originalnost jelu, sama svinjetina će zahvaljujući čudesnim kombinacijama slatkih okusa voća i njegovih sokova postati sočna i meka.
Bez obzira na izazov miješanja voća i svinjetine korak dalje u eksperimentu može biti prilog koji ide uz njega. To može biti klasika zvana krmpir, pa i kroketi od krumpira, uz neizostavan džem od brusnica, a oni odvažniji će se odlučiti za pirjanim jabuke. Izvrsno se sljubljuje.
Sastojci : |
|
---|---|
8 kom | svinjski medaljoni (od buta) |
2,5 dl | crvenog vina |
2 lista | lovora |
1 žličica | klekovine |
3 česena | češnjaka |
0,5 dl | maslinova ulja |
300 g | grožđa |
30 g | maslaca |
1 žlica | smeđeg šećera |
1 kom | naranča |
0,5 dl | konjaka |
1 žlica | jestivog škroba |
2 kom | breskva |
sol, papar |
Način priprave:
Zgnječite oguljeni češnjak, a listove lovora, zrna papra i klekove bobe grubo zdrobite. Medaljone složite u porculanski kalup, pospite ih solju, začinima i češnjakom pa prelijte crvenim vinom. Neka se meso tako marinira u hladnjaku barem 2 do 4 sata. Naranču ogulite pomoću oštrog noža tako da bijela, unutarnja kožica ostane na voću. Oguljenu kožu narežite na vrpčice, a grožđe operite i dobro ocijedite. Meso izvadite iz marinade i dobro ga ocijedite. Tekućinu procijedite i sačuvajte. U tavi na vrućem ulju prepecite medaljone s obje strane, a potom ih izvadite i odložite na toplo. Sok od pečenja razmastite, dodajte mu maslac pa ga zapjenite. Na toj masnoći karamelizirajte šećer. U njemu glazirajte bobe grožđa, zalijte ih konjakom i flambirajte. Dolijte malo procijeđene tekućine i narančinog soka te brzo zakuhajte. Naposljetku dodajte koricu naranče i meso. Sve zajedno polako pirjajte na slaboj vatri uz povremeno dolijevanje tekućine. Prema potrebi umak zgusnite škrobnim brašnom što ste ga pomiješali s crvenim vinom.