GASTRO: Svinjetina je najpopularnije meso u Hrvatskoj. Provjerite to kotletima sa šampinjonima!
Precizni mjeritelji svega i svačega okupljeni u Državnom zavodu za statistiku izračunali su da godišnji prosjek konzumacije svinjskog mesa u Hrvatskoj, mjeren prema kriteriju svakog člana kućanstva, iznosi nešto više od 15 kilograma po glavi stanovnika, tek mrvicu manje nego mesa peradi. Usput, gotovo tri puta manje pojedemo goveđeg ili telećeg mesa, dok istodobno ribljeg mesa pojedemo gotovo pet puta manje. Ako se toj statistici pridoda i podatak a je istovjetna godišnja potrošnja gastronomske i statističke kategorije “sušeno, soljeno ili dimljeno meso, kobasice, salame”, znamo kako se u tim izrađevinama dominira svinjsko meso (procjene govore da ga je u suhomesnatim proizvodima oko 75 posto), svinjsko meso je i nadalje najzastupljenija vrsta mesa u hrvatskoj kuhinji. S pravom se postavlja pitanje – zašto onda bježati od statistike, pa posegnimo za kotletima. Dakako, svinjećim.
Sastojci: |
|
---|---|
8 kom | svinjskih kotleta |
300 g | šampinjona |
1 glavica | crvenog luka |
2 žlice | brašna |
1 dcl | kiselog vrhnja |
1 žlica | vrhnja |
2 žlice | svinjske masti |
1 vezica | peršina |
1 žličica | papara |
sol, papar |
Način priprave:
Šampinjone očistiti, oprati i narezati na listiće. Kotlete oprati, osušiti, malo potući batićem za meso i začiniti. Uvaljati ih u brašno i ispržiti na ulju, s jedne i druge strane, da lijepo porumene. Zatim ih izvaditi iz masnoće i držati na toplome. Na istom ulju popržiti sitno nasjeckani luk, dodati šampinjone, posoliti, popapriti pa pirjati da gljive omekšaju i da ispari tekućina. Tada dodati kiselo vrhnje i nasjeckani peršinov list. Pržene kotlete poslagati u plitku posudu, preliti ih pirjanim šampinjonima pa poslužiti sa pireom od krumpira ili pirjanom rižom.