GASTRO: Srdele na gradele – može i druga riba, ali na dvije stvari morate paziti!
Priznajte da vam je pomalo već dosadilo meso s žara. Jer, duge zimske mjesece smo jedva čekali kad ćemo moći roštiljati u vrtu ili negdje drugdje vani, no nakon par vikenda, kad se ponuda svede, uglavnom, na svinjetinu, vratina ili krmenadli, uglavnom, upotpunjeno s nekim od čestih mljevenih mesa žaropeka – pljeskavica, ćevapa ili pak kobasica, stvar postane pomalo dosadna.
Kako bi izbjegli žaropeknu depresiju, predlažemo vam da se okušate u disciplini ribljih pripravaka s vatre. Pri tom poduhvatu morate voditi računa o dvije stvari. Prvo riba mora biti svježa i ceite ju na rešetki roštilja prije mesa, nikako obrnuto, a dobro bi bilo ako pečete meso na istim gradelama, svako očistite rešetku.
Sastojci: |
|
---|---|
1 kg | očišćenih srdela |
2 dl | maslinova ulja |
5 česena | češnjaka |
1 kom | limun |
2 žlice | krupne morske soli |
1 vezica | peršina |
Način priprave:
Očišćene srdele, koje su jedu i s glavom i kostima nije potrebo valjati po prašnu. Ipak ih je dobrop premazati smjesom u kojoj je masilinovo uljue, krupna morska sol, a rešetka roštilja mora biti dobro ugrijana. Ako je vatra dobra, dovoljno je peći oko 2 minute sa svake strane.