GASTRO: Srdele na gradele – može i druga riba, ali na dvije stvari morate paziti!

2021-06-19-srdele-grill

Priznajte da vam je pomalo već dosadilo meso s žara. Jer, duge zimske mjesece smo jedva čekali kad ćemo moći roštiljati u vrtu ili negdje drugdje vani, no nakon par vikenda, kad se ponuda svede, uglavnom, na svinjetinu, vratina ili krmenadli, uglavnom, upotpunjeno s nekim od čestih mljevenih mesa žaropeka – pljeskavica, ćevapa ili pak kobasica, stvar postane pomalo dosadna.

Kako bi izbjegli žaropeknu depresiju, predlažemo vam da se okušate u disciplini ribljih pripravaka s vatre. Pri tom poduhvatu morate voditi računa o dvije stvari. Prvo riba mora biti svježa i ceite ju na rešetki roštilja prije mesa, nikako obrnuto, a dobro bi bilo ako pečete meso na istim gradelama, svako očistite rešetku.

 

Sastojci:

1 kg očišćenih srdela
2 dl maslinova ulja
5 česena češnjaka
1 kom limun
2 žlice krupne morske soli
1 vezica peršina

 

 

Način priprave:

Očišćene srdele, koje su jedu i s glavom i kostima nije potrebo valjati po prašnu. Ipak ih je dobrop premazati smjesom u kojoj je masilinovo uljue, krupna morska sol, a rešetka roštilja mora biti dobro ugrijana. Ako je vatra dobra, dovoljno je peći oko 2 minute sa svake strane.

Gastro
Hrvatska