GASTRO: Spašavanje novogodišnih ostataka – pita sa šunkom i tikvicama

2021-01-04-gastro-pita-šunka

Kao i uvijek, nakon blagdana ostaje dosta namirnica, a jedna od najčešćih je kuhana šunka koja “nikako da se potroši”, a ona se najbrže kvari. Tome doskočite na način da pripravite jelo od ostataka šunke, bila ona kuhana, dimljena ili prešana. Predlažemo jedno brzinsko koje je sa salatom kompletan obrok. A desert? Pa valjda je od novogodišnjih suhih kolača ostao pokoji domaći keksić?

Sastojci:

200 g šunke
4 kom jaja
1 kom kore za savijače
200 g tikvica
100 g tvrdog sira
200 g mladog sira
sol, papar

 

Način priprave:

Izmutite jaja, dodajte nasjeckanu na kockice ili trakice, ubacite naribani sir i nasjeckane tikvice i mladi sir. Sve začinite s malo soli, papra i origana, a dobro odgovara i malo naribanog muškatnog oraščića. Cijelu smjesu zajedno izlijte na gotovu koru. Možete sve preliti i mješavinom kiselog vrhnja i jaja, ali nije nužno. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta na 150 stupnjeva.

Uz ovo jelo savršeno ide obična zelena salata, ali ako imate vremena salatu pripremite od mješavine 800 g različitih vrsta salata – puterica, kristalka, matovilac, rukola plus 100 g cherry rajčica, 2 žlice maslinovog ulja i 1 žlice vinskog octa.

Gastro
Hrvatska