GASTRO: Smokve petrovače sa mozzarellom na salatu, slatko-slana fantazija!
S razlogom smokvi se u gastronomiji daju različiti epiteti, o njoj se govori, uglavnom u superlativima. Tako je ona kraljica voća, božica Mediterana, a sve nutricionističke kvalitete, pa i one afrodizijačke nemoguće je nabrojati. Uglavnom, smokva je supervoćka, a krajem lipnja u Hrvatskoj dozrijevaju tzv. petrovače, prve smokve u godini, a prepoznati ćete ih po karakterističnoj tamnoj boji po čemu se razlikuju od zrelih zelenih smokava čije ćemo dozrjevanje dočekati tek krajem kolovoza i početkom rujna.
Kako sezona petrovača iznimno kratko traje, pohitajte i nabavite ih kao osnovu za još jedno u nizu jela koje možete pripremiti bez kuhanja, samo pranjem i usitnjavanjem namirnica.
Mi smo se opredijelili za inačicu s mozzarella sirom, no isto će savršeno funkcionirati i sa feta sirom ili pak grabacijašem, a moguće je eksperimentirati i s prišutom. Slatko-slane kombinacije u ove vrele ljetne dane, jednostavno, su neodoljive!
Sastojci: |
|
---|---|
300 g | smokava |
150 g | sira mozzarella |
100 g | rikule (zelena salata, opcija) |
1 vezica | svježeg bosiljka |
1 dl | maslinova ulja |
1 kom | limun |
1 žlica | meda |
1 žlica | suhih mediteranskih začina |
sol, papar |
Način priprave: Operite i usitnite salatu, a smokve izrežite na križ. Dekorijate salatu sa svim sastojcima i prelijte prethodno pripravljenim dresingom koji se sastoji od maslinova ulja, naravno, djevičanskog kojemu smo dodali malo limunova soka i žlicu meda, te umiješali mediteranske začine.