GASTRO: Složenac od mljevenog mesa s porilukom daje (ne)popularnoj lukovici potpuno novu dimenziju!

2021-04-08-gastro-mljeveno-meso-poriluk

Uz neosporan globalni marketing koji traje od francuske revolucije i Napoleona do danas, osim fantastičnih sireva i vina, jedna od tajni uspješnosti francuske kuhinje je poriluk. Naime, ta se lukovica, u većini europskih tradicionalnih kontinentalnih kuhinja uporabljiva, uglavnom, u varivima i kuhanim jelima, dok se kod Francuza on vrlo često rabi kao podloga za mesna jela. Rođak klasičnog crvenog luka, češnjaka i vlasca, sjajan je na maslacu, što su tijekom svoje gastronomske povijesti francuski kuhari itekako znali iskoristiti. Europa i zapada i istoka dinstanje crvenog luka na masnoći drži standardom, od Mediterana do Skandinavije. Zato pokušajte ponekad s porilukom, umjesto običnog luka i nećete požaliti, a on će vam postati češći pratitelj u pripremi mesnih jela.

Osim toga, poriluk sitno sjeckan u, primjerice, faširancima ili mesnim umacima ala bolonjeze ili običnoj paštašuti, može biti dio gastronomske pedagogije kod klinaca koji se mršte i na sami spomen poriluka. Uostalom, nije li staro pravilo kako je poriluk no like namirnica mladenačke dobi, dok u zreloj on postaje pravom delicijom?

Sastojci:

400 g mljevenog mesa
500 g poriluka
100 g sira trapista
2 žlice mješavine mediteranskih začina
100 g slanine
2 dcl kiselog vrhnja
1 kom jaje
1 žlica mješanih začina
1 žličica slatke mljevene paprike
1 glavica crvenog luka za dinstanje
sol, papar

Način priprave:

Oprani poriluk narezati na ploške debljine manje od centimetra i dobro usitniti, skuhati u slanoj vodi i ocijediti. Na zagrijanom ulju popržiti slaninu narezanu na kockice i nasjeckani luk. Dodati mljeveno meso, može sama junetina, ali nije i loše pola pola sa svinjetinom. Meso pržiti 10-ak minuta pa posipati mljevenom slatkom paprikom, mješavinom začina, solju i paprom. U namašćenu vatrostalnu posudu slagati u slojevima poriluk i meso, a na vrhu neka bude poriluk. Preliti mješavinom jaja, kiselog vrhnja, žlice ulja, začina i nasjeckanog peršinovog lista. Posipati naribanim sirom pa poslagati nekoliko ploškica maslaca. Zepeći u pećnici 15-ak minuta i poslužiti s kuhanim slanim krumpirom.

Gastro
Hrvatska