GASTRO: Složenac od mljevenog mesa s porilukom daje (ne)popularnoj lukovici potpuno novu dimenziju!
Uz neosporan globalni marketing koji traje od francuske revolucije i Napoleona do danas, osim fantastičnih sireva i vina, jedna od tajni uspješnosti francuske kuhinje je poriluk. Naime, ta se lukovica, u većini europskih tradicionalnih kontinentalnih kuhinja uporabljiva, uglavnom, u varivima i kuhanim jelima, dok se kod Francuza on vrlo često rabi kao podloga za mesna jela. Rođak klasičnog crvenog luka, češnjaka i vlasca, sjajan je na maslacu, što su tijekom svoje gastronomske povijesti francuski kuhari itekako znali iskoristiti. Europa i zapada i istoka dinstanje crvenog luka na masnoći drži standardom, od Mediterana do Skandinavije. Zato pokušajte ponekad s porilukom, umjesto običnog luka i nećete požaliti, a on će vam postati češći pratitelj u pripremi mesnih jela.
Osim toga, poriluk sitno sjeckan u, primjerice, faširancima ili mesnim umacima ala bolonjeze ili običnoj paštašuti, može biti dio gastronomske pedagogije kod klinaca koji se mršte i na sami spomen poriluka. Uostalom, nije li staro pravilo kako je poriluk no like namirnica mladenačke dobi, dok u zreloj on postaje pravom delicijom?
Sastojci: |
|
---|---|
400 g | mljevenog mesa |
500 g | poriluka |
100 g | sira trapista |
2 žlice | mješavine mediteranskih začina |
100 g | slanine |
2 dcl | kiselog vrhnja |
1 kom | jaje |
1 žlica | mješanih začina |
1 žličica | slatke mljevene paprike |
1 glavica | crvenog luka za dinstanje |
sol, papar |
Način priprave:
Oprani poriluk narezati na ploške debljine manje od centimetra i dobro usitniti, skuhati u slanoj vodi i ocijediti. Na zagrijanom ulju popržiti slaninu narezanu na kockice i nasjeckani luk. Dodati mljeveno meso, može sama junetina, ali nije i loše pola pola sa svinjetinom. Meso pržiti 10-ak minuta pa posipati mljevenom slatkom paprikom, mješavinom začina, solju i paprom. U namašćenu vatrostalnu posudu slagati u slojevima poriluk i meso, a na vrhu neka bude poriluk. Preliti mješavinom jaja, kiselog vrhnja, žlice ulja, začina i nasjeckanog peršinovog lista. Posipati naribanim sirom pa poslagati nekoliko ploškica maslaca. Zepeći u pećnici 15-ak minuta i poslužiti s kuhanim slanim krumpirom.