GASTRO: Sir škripavac na gradelama – dodana vrijednost ionako sjajnoj deliciji!
Škripavac je autohtoni punomasni meki sir koji se proizvodi u domaćinstvima Like i Korduna, a industrijski obrađen ima ga u cijeloj Hrvatskoj.
Proizvodi se od toplinski neobrađenog mlijeka, proizvedenog u vrlo ekstenzivnim uvjetima hranidbe, što mlijeku daje visok udio masti (4,23%) i niski udio proteina (3,18%). Sir pripada skupini punomasnih mekih sireva s najmanje 50% masti u suhoj tvari sira, prosječne težine 1200 g, mliječne boje, karakteristično gumaste čvrstoće zbog koje škripi tijekom konzumacije. Sir je neizražene slanosti s prosječno manje od 1% soli u siru. Za proizvodnju sira rabi se svježe pomuženo i procijeđeno mlijeko, koje se obično siri neposredno poslije mužnje ili kraćeg zrenja mlijeka na sobnoj temperaturi.
Škripavac, poglavito ako stiže iz kakvog ličkog OPG-a, izvrstan je i bez ikakve termičke obrade, možda samo uz par kapi reduciranog aceto balsamica i uz zapečni kruh, a na roštilju je upravo fenomenalan. I što je najvažnije – doista škripi pod zubima, dok se nepcem širi mliječno kiselkast, aromatičan, svojstven mladim sirevima, neponovljiv okus i miris.
Sastojci: |
|
---|---|
300 g | sira škripavca |
150 g | salate rikule |
150 | cherry rajčica |
10 kom | zelenih maslina |
1 žlica | suhih mediteranskih začina |
1 dl | maslinova ulja |
1 kom | limun |
0,5 dl | aceto balsamico |
sol, papar |
Način priprave:
Škripavac je definitivno jedna od naboljih opcija ako se odlučite peći sir na roštilju. Kratkotrajno pečenje na malo maslinova ulja dati će ovoj deliciji posebnu gumastu strukturu.