GASTRO: Samo je mašta granica – slane palačinke sa zagrebačkim mladim sirom i pršutom!

2021-06-17-gastro-palačinke-mladi-sir-pršut

Slane palačinke su izvrstan izbor za situacije u kojima vam se puno vremena ne troši u kuhinji. Brzo se spremaju, a izborom dodataka nadjevu u čijoj je osnovi i jedini je neizostavni sastojak svježi zagrebački mladi sir, pokažite svu svoju gastronomsku umješnost. Kombinirajte sastojke i iskušavajte svoju kulinarsku sposobnost suljubljivanja različitih namirnica u jedinsvene neponovljive okuse. Samo je mašta granica, a mladi sir s vrhnjem omogućiti jedinstvenu kremastu strukturu.

 

Sastojci:

250 g polubijelog brašna
100 g oštrog brašna
1 žlica šećera
1/2 l mlijeka
2,5 dl mineralne vode (gazirane)
1 kom mladi luk
2 kom jaja
300 g mladi sir
1,8 dl kiselo vrhnje

 

Način priprave:

Izmiješajte suhe sastojke, a u posebnoj posudi izmiješajte jaja sa soli, mineralnu vodu i polako dodavajte brašno, miješajući i pazeći da se ne pojave grudvice. Na kraju smjesi za palačinke dodajte žicu biljnog (suncokretova) ulja i dobro promiješajte. Smjesa neka bude kozistentna, gusta ali bez pjene, tako da se zalo izljeva i uzima zaimačom. Za pečenje odaberite tavu čija površina odgovara količini smjese za tijesto koja stane u jednu zaimaču. Ispecite palačinke.

U nadjev ide mladi sir, vrhnje i sitno nasjeckani mladi luk, a može se dodati i neko drugo plado povrće. Umjesto mladog luka ide i vlasac, a kod odabira pladog povrćas vodite računa da bude kuhano, ukoliko je to potrebo, kao kod, primjerice, špinata ili mrkve. Uvijek vodite računa da nema dodatne termičke obrade. Umjesto pršuta, možete upotrijebiti i dimljenu šunku ili pancetu.

Gastro
Hrvatska