GASTRO: Rashladite se uz sladoled od pistacija iz kućne radinosti!
Pistacija ili latinski prstacia vera је orašasto voće, poznato u ljudskoj prehrani još od doba paleolitika, a u suvremenoj gastronomiji se upotrebljava za izradu, uglavnom, orijentalnih slastica. Izvrsna je u sladoledu, ali i sušena i soljena kao grickalica. Ima vrlo dobra nutritivna svojstva (sadrži antioksidanse), ali i veliku kalorijsku vrijednost.
Sastojci: |
|
---|---|
100 g | oljuštene pistacije |
2,5 dl | mlijeka |
125 g | sira ricotta |
100 g | šećera |
2 kom | jaja (žumanjak) |
1/2 žličice | ekstrakta badema |
2 žlice | javorova sirupa |
1 kom | štapić od vanilije |
sol, papar |
Način priprave:
Za izradu sladoleda u kućnoj radinosti upotrebljava se kondenzirano mlijeko, koje možete napraviti od običnog mlijeka dugotrajnim kuhanjem mlijeka koje traje sve dok ne ispari polovica sadržane vode ili, jednostavnije, kupiti gotovo.
Pistacije očišćene i nesoljene sameljite a zatim štapnim mikserom ili električnim mlinom za kavom miksajte dok ne dobijete glatku kremu, koju ćete dodati temeljnoj kremi za sladoled.
Zagrijati mlijeko i dodati ricotu i štapić vanilije. Malo hladnog mlijeka ostaviti sa strane. Istodobno, umutiti žumanjca sa šećerom i mutiti dok ne dobijete kompaktnu gotovo bijelu masu i pri kraju dodajte hladno mlijeko. Izmiješajte i uspite u lonac s toplim mlijekom. Isključite kolo i jako pazite da ne proviri, jer je lonac sam po sebi zagrijan. Miješajte i važno je da se ne pojave grudice, no isto tako, valja biti oprezan jer previše miješanja iz vrhnja se možu stvaratii zrnca masnoće, što opet nije dobro za konačnu izvedbu. Nakon što je dvije minute bilo na zagrijanom kolu, sve skupa ubacite u posudu i miješajte električnom mikserom oko 5 minuta. Dodajte prethodno izrađenu kremu od pistacije.
Sladoled je gotov. Stavite ga u kalupe i u duboko zamrzavanje ili u posudu iz koje ćete posebnom žlicom za sladoled, kad se sve zamrzne, prije posluživanja oblikovati sladoledne kuglice. Kornet je, naravno, već gotov, a ako ga nema poslužite sladoled u čašicama i maštovito dekorirajte. Uživajte!