GASTRO: Quiche od prokulica, kelj koji ćete obožavati!
Prokulica je član grupe kupusnjača Gemmifera (Brassica oleracea), koja se uzgaja zbog svojih jestivih pupova. Listovi povrća obično su promjera dva do 4 centimetra i podsjećaju na minijaturni kupus. Prokulica je dugo bila popularna u Bruxellesu u Belgiji, po kojoj je i dobila ime pa se naziva Brussels sprout.
Iako je porijeklom iz mediteranske regije, isto kao i ostale vrste kupusa, prokulice ulaze u kulinariju tijekom srednjovjekovlja. Uobičajeni naziv je i kelj pupčar, a u Dalmaciji je još nazivlju i čimulica.
Zbog svoj specifičnog okusa, kelj pupučar je često neopravdano zapostavljena namirnica, no sljubljen sa sirom u quiche omotu funkcionira fenomenalno!
Sastojci za tijesto (podlogu): |
|
---|---|
250 g | oštro brašno |
120 g | maslaca |
1 kom | jaja |
1 žlica | vrhnje |
7 g / 1 vrećica | praška za pecivo |
Umak: | |
1/2 kg | prokulica |
1/2 l | vrhnja za kuhanje |
4 kom | jaja |
200 g | tvrdog sira |
1 žličica | muškatnog oraščića |
1 žličica | kurkume |
1 žličica | mješavine začina |
sol, papar |
Način priprave:
Brasno prosijte s praskom za pecivo. Prosijano brasno i maslac dobro izdradite, sve dok ne nastanu mrvice. Dodajte jaje, vrhnje i sol. Sve zamjesite i stavite u prozirnu foliju na jedan sat u hladnjak da se odmori i da prašak za pecivo učini svoje rahlenje, što će dođi do izražaja tek u pećnici. No, tijesto mora biti prhko.
Prokulice očistite i kratko blanširajte ili kuhajte barem pet minuta u slanoj vodi. Zatim umutite vrhnje i jaja, dodajte naribani sir i začine. Tijesto razvaljajte u krug da bude više od od promjera kalupa. Rubovi su također od tijesta. Kalup premažite maslacem i malo rasporedite malo brašna po njemu. Obložite čitav kalup tijestom i dodajte prvo prokulice, a zatim nadjev. Pecite cca. pola sata na srednjoj rešetki pećnice na 180 stupnjeva. Prije posluživanja ostavite 15 minuta u kalupu i tek onda režite kriške.