GASTRO: Provjerite zašto se baglesi nazivaju pecivom za “tili čas”!

2021-03-25-gastro-baglels

Ako ste zaboravili ili vam se ne da do lokalne pekarnice pripravite sami vlastito bagles pecivo. Kad jednom probate, raditi ćete to i češće!

Bagels se često prelijeva sjemenkama pečenim na vanjskoj kori, a tradicionalne su sjeme maka i sezama. Neki mogu na površinu posuti sol, a postoje različite opcije poput cjelovitog zrna i raži.

Najraniji poznati spomen kuhanog, zatim pečenog kruha u obliku prstena može se naći u arapskoj kuharici iz 13. stoljeća, gdje se spominju kao ka’ak. Također, gastro tradicija ih povezuje s aškenazijskim Židovima iz 17. stoljeća u Europi, a prvi put se spominje 1610. godine u uredbama židovske zajednice u Krakovu u Poljskoj.

Osnovni dizajn valjka s rupom star je stotinama godina i ima i druge praktične prednosti, osim što omogućuje ravnomjernije kuhanje i pečenje tijesta. Naime, rupa se može koristiti za provlačenje niti ili tipli kroz skupine peciva, što omogućuje lakše rukovanje. Oblikovanje, ipak, prepustite vlastitoj mašti.

Sastojci:

1/2 kg glatkog brašna
250 g svježeg posnog sira
2 dcl mlijeka
1 dcl biljnog ulja
1 kom prašak za pecivo
1 žlica soli

Način priprave:

Izmiješati prašak za pecivo i sol s brašnom, dodati svježi sir, mlijeko i ulje. Promiješati kuhačom, a zatim električnom mješalicom brzo izraditi glatko tijesto. Potom, tijesto premjestiti na pobrašnjenu radnu plohu, oblikovati u valjak, podijeliti ga nožem na više dijelova te praviti manja peciva (štangice, pužiće, kifle, klipiće i sl.). Peciva staviti u namašćeni lim za pečenje, premazati ih mješavinom mlijeka i žumanjka pa peći 15-20 minuta, u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Od ovog tijesta mogu se raditi i piroške s klasičnim nadjevima (šunka, sir, kiselo vrhnje), zatim se mogu umotati hrenovke ili nadjenuti mljevenim mesom i gljivama.

Gastro
Hrvatska