GASTRO: Promijenite rutinu, umjesto bolonjez umaka – mesne okruglice sa špagetima!
Vjerojatno ne postoji kutak zemaljske kugle na kojemu se meso ne usitnjava i dodaje, luk, začini te rukama oblikuju mesne okruglice od svih vrsta mesa. U Hrvatskoj kuhinji najčešća je kombinacija mljevenog mesa od govedine i svinjetine pola pola, neovisno o količini. U moderno doba, pod nutricionističkim pritiscima reduciranja masnoća, smanjuje se udjel svinjetine, tako da se predlaže trećina tog mesa i dvije trećine goveđeg, često se s istim ciljem dodaje i mljeveno pileće ili/i pureće meso.
Povijesna atribucija mesnih okruglica pripada sjeveru Europe, no nalazi gastro arheologa kazuju kako one svoje podrijetlo vode iz drevne Perzije. To su drevne kofte, koje su se tijekom stoljeća turskih osvajanja raširile Europom.
Prema nekim izvorima, ključni događaj za popularizaciju mesnih okruglica seže u početak 19. stoljeća, preciznije u 1829. godinu kad je patentiran kućni stroj za mljevenje mesa, naški, flajšmašina.
U Švedskoj su nacionalno jelo koje je, nakon posjeta Otomanskom carstvu, afirmirao ondašnji švedski kraj Karlo XII. Dakle, i one su u europskoj gastro tradiciji, aristokratskog podrijetla.
Sastojci: |
|
---|---|
500 g | mljevenog mesa (miješano) |
2 kom | suho pecivo |
1 glavica | luka |
1 žličica | senfa |
1 dl | ulja |
1 kom | jaja |
2 dcl | mlijeka |
1 žličica | suhih začina |
sol, papar |
Način priprave:
Pecivo omekšati u mlakoj vodi, a luk i peršin sitno nasjeckati. Luk pirjati na malo maslinova ulja ulja dok ne postane staklast. Dodati peršin i još kratko propirjati. Suho pecivo natopiti u mlijeku, procijediti, izmrviti pa ga zamijesiti s mljevenim mesom, pirjanim lukom, jajetom, žumanjkom i senfom Kako bi bi nakon pečenja bile čvršće, dobro je dodati jedan žumanjak solo, ali nije presudno. Začiniti solju, paprom i mljevenom crvenom paprikom. Vlažnim rukama oblikovati male kuglice. Zagrijati ulje pa pržiti kuglice mesa na srednjoj temperaturi dok ne poprime lijepu smeđu boju. Od začina zgrodno se poigrati i s malo muškatnog oraščića, koje će jelu dati određenu dozu slatkoće, a kad je o okusima riječ u švedskoj i američkoj verziji nezaobilazan je i džem od brusnica. Poslužiti s miješanom salatom i pire krumpirom, kojem nije zgorega malo preleti masnoćom od pečenja.