GASTRO: Pripremite fritule doma, nema stožera koji bi to mogao zabraniti!
Po definiciji, fritule su slastica koja nalikuje krafnama, a pripremaju se u Kvarnerskome primorju, Istri, Dalmaciji, Sloveniji i Veneciji. U Primorju i Istri je običaj da se rade u danima posta, Badnjak i u vrijeme mesopusta.Daleki su rođak talijanskim zeppolama, no obično im se dodaje liker, rakija i korica limuna, mogu sadržavati grožđice, a posipaju se šećerom. Mogu se pripremati od dizanog tijesta s kvascem ili gušćeg lijevanog tijesta s praškom za peciva. Posljednjih su godina osobitu pri urbanim svetkovinama popularne s cimetom, što im daje neku egzotičniju draž, ali ipak znači odustajanje od tradicionalne recepture.
Fritule su neizostavna slastica narodnih svetkovina, posljednjih godina vrlo popularnih advenstkih i karnevalskih urbanih okupljanja. Zbog Covid pandemije ove godine, adventskog ugođaja na ulicama, praktički, nije ni bilo, karnevala ove godine, najvjerojatnije ni nema, ali zato nam uživanje u domaćim fritulama nitko ne brani.
Sastojci: |
|
---|---|
500 g | brašna |
1 dl | ruma ili rakije (pola, pola) |
100 g | groždica |
7 g | suhog kvasca |
80 g | šećera |
7 g | vanilin šećera |
2,5 dl | mlijeka |
1 l | ulja za prženje |
1 žlica | šećera u prahu |
1 žličica | cimeta |
Način priprave:
Prvo, zbog stvanja arome namočite grožđice u rumu. Zatim u šalici otopite suhi kvasac u 100 ml mlakog mlijeka sa žličicom šećera i putite ga da se nadigne. Možete dodati žlicu brašna i prekriti šailicu. Dok kvasac radi, u velikoj zdjeli prosijte brašno i po rubovima posipajte sol. U sredinu stavite šećer, vaniliju, žlicu ulja, umućena jaja i ostatak mlijeka.
Smjesi polako dodajte otopljeni kvasac i umijesite meko tijesto. Na kraju u njega dodajte rum s grožđicama. Kad je sve gotovo, dajte tijestu vremena i neka se diže na sobnoj temperaturi.
Ulje ulijte u višu posudu i zagrijte puno ulja. Fritule se moraju raditi u dubokom vrelom ulju, a najbolji način njihova oblikovanja je da žlicom vadite tijesto za fritule i pomoću druge žlice stavljajte pržiti. Kod prženja najčešća je zamka da se previše fritula prži odjednom, što stvara probleme, jer se ulju pada temperatura, uslijed veće količine tijesta, a nije i zanemariv problem da se one mogu i spojiti. Pravilo je da fritula, doslovno, mora “plivati> u tijestu.
Kad je prženje gotovo, fritule stavite na papirnate salvete koje će “popiti” višak masnoće. Malo ohlađene pospite šećerom u prahu.