GASTRO: Prevrt oliti slane palačinke punjene mljevenim mesom, gljivama i pilećim jetricama
Palačinke, bilo u svojoj slakoj ili slanoj inačici arhetipsko je mjesto gastronomske povijesti i arheologije. Njezina prapovijest seže u doba pojave kruha, odnosno žitarica od kojih se spravlja tijesto čije je oblikovanje svedeno na esencijalne namirnice – mljevene žitarice (brašno) i vodu. To je kombinacija koja se kuha, peče ili jednostavno suši na suncu, dok nadjevima definiramo njezino podrijetlo, lokalne običaje, kulinarsku baštinu i prehrambene navike ljudi. U mitskoj interpretaciji nije slučajno ni to što je palačinka okrugla oblika, čime, navodno, otkriva svoje sunčevo podrijetlo. I kruh je od svojih pradavnih vremena bio okrugao, a krug je i simbol savršenstva. Doista mistično, ali ne zaboravimo da u pozadini temeljnih jela iz cijeloga svijeta uvijek stoji poneka inačica palačinke, bila ona meksička tortilja, ruski blin ili kineski bao bing. Sve se svodi na začudnu smjesu vode i brašna.
U Hrvatskoj su se, osobito njenom kontinentalnom dijelu, palačinke nekad nazivale prevrt, što dolazi iz samog načina priprave – peče se s obje strane sa samo jednim prevrtanjem.
Sastojci: |
|
---|---|
500 g | brašna (pola popa – oštro i meko) |
2 kom | crveni luk |
500 g | šampinjona |
150 g | slanine |
7 g | praška za pecivo |
300 g | pilećih jetrica |
1 kom | jaje |
1 žličica | crvene papirke |
1 vezica | peršina |
1 žličica | suhih začina |
1 dl | svinjske masti |
sol, papar |
Način priprave:
Slane palačinke napune se nadjevom od prepečenog luka, slanine, gljiva (šampinjoni) i pilećih jetrica, može i mljevenog mese, uz dodatak soli, papra i peršinova lista. Ako želite bolju kompaktnost nadjeva dodajte jedno jaje pred kraj pirjanja mesa, prije punjenja palačinki. Namirnice se režu na kockice oko 1 cm. Na preklopljenu palačinku stavi se mali vjenčić slanine i mala pečena rajčica.