GASTRO: Povrtni perkelt – tko kaže da povrće ne može biti delicija?

2021-09-24-gastro-perkelt

Nazivali ga vegeterijanski gulaš, paprikaš, perkelt, ragu – svejedno, ragu od povrća od drugih jela razlikovati samo po tome što u slična jušna jela, u pravilu, ne ide rajčica, dok je kod ragua dobrodošla jer mu osim lijepe crvene boje daje i blagu dozu kiselosti, što je u konačnoj izvedbi punine miješanih okusa od različitih vrsta povrća itekako poželjno. Druga razlika je u razini jušnosti, odnosno tekućine u kojoj se kuhalo. Perkelt je gušći, isto kao i povrtni ragu dok klasičan više “vuče” na juhu. Razinu gustine lako možete kontrolirati na dačin da dio povrća, kad je kuhano, jednostavno izblendate.

 

Sastojci :

1 kom mrkva
1 kom poriluk
3 kom rajčice
1 kom cvjetača
1 kom tikvica
1/4 kom celera
1/4 kom glavice kupusa
1 žlica crvene paprike
2 žlice mješavine začina
1 vezica peršina
3 dl vrhnja
1 kg krumpira
2 dl temeljca od povrća
1 kg krumpira
sol, papar

 

Način priprave:

Povrće narezati na kockice i pirjajti na maslacu, tako da povrće ostane čvrsto. Začiniti soli i paprom. Kao uvijek kad je o pirjanju riječ nemojte predugo kuhati, vodite računa da se termička obrada nastavlja i tijekom ostalih faza pripreme jela. U drugi lonac uliti temeljac od povrća i sok od rajčice, začiniti solju i paprom, slatkom i ljutom paprikom i sojinim umakom. Kuhati 15 minuta, dodati povrće i zajedno kuhati još pet minuta. Dovoljno.

Na kraju dodati vrhnje i pustiti da kratko zakipi. Pire ili kuhani krumpir. Krumpir oguliti, narezati na ploške, skuhati i zgnječite u pire. Dodati maslac, mlijeko i sol, promiješati.

Za dekoraciju, klasika – prije nego jelo poslužite posipajte ga sa svježe nasjeckanim peršinom i dodajte žlicu kiselog vrhnja.

Gastro
Hrvatska