GASTRO: Poriluk s tikvicama i cvjetačom

2020-12-10-gastro-čušpajz-poriluk-tikvice

Glavna odlika variva leži u činjenici da se gotovo uvijek priprema od dostupnih sezonskih namirnica (povrća), a temeljnu nutricionističku osnovu čini korjenasto povrće. Uz povrće, šmek poboljšavamo s pancetom narezanom na kockice, kuhanom šunkom ili domaćom kobasicom, što nije imperativ.

Bogatstvo i energetsku vrijednost variva često se pojačava dodavanjem tjestenine, ječma, grahorica pa i riže. Povijesno gledano, današnji oblik variva vjekovni je pratitelj ljudske prehrane: od pradoba kad se ukrotila vatra i stvoreno ognjište pa do suvremenih kuhinja sa štednjacima prepunim elektronike – oduvijek se kuhalo povrće. A kuhana su jela, vjerojato zato što se topla konzumiraju, ukusnija zimi. Probajte!

 

Sastojci

1 mrkva
1 poriluk
3 rajčice
1 manja cvjetača
1 tikvica
¼ korjena celera
¼ glavice kupusa
30 dkg zelene mahune
10 dkg grašak
1 paprika
sol i svježe mljeveni papar
1 žlica crvene slatke paprike
Nekoliko sojinog umaka
kapi
Prstohvat ljute paprike u prahu
1,25 dl vrhnja za kuhanje
½ vezice peršina
2½ dl soka od rajčice
1,25 dl temeljac od povrća

 

Način priprave:

Korjenatso povrće, poriluk, papriku i kupus očistiti, narezati na kockice i kolutiće, pirjajti na maslacu ili ulju, ali tako da povrće ostane čvrsto. Začiniti soli i paprom. Kuhati 15 minuta, U drugi lonac uliti temeljac od povrća i sok od rajčice, začiniti soli i paprom, slatkom i ljutom paprikom i sojinim umakom i dodati cvjetaču i tikvice. Dodati povrće i zajedno kuhati još 15 minuta. Savjet: korjenasto povrće uvijek kuhati dulje vremena nego cvjetaču i tikvice, kako se ne bi raspale. Na kraju dodati vrhnje za kuhanje i pustiti da kratko zakipi.

Gastro
Hrvatska