GASTRO: Poriluk s tikvicama i cvjetačom
Glavna odlika variva leži u činjenici da se gotovo uvijek priprema od dostupnih sezonskih namirnica (povrća), a temeljnu nutricionističku osnovu čini korjenasto povrće. Uz povrće, šmek poboljšavamo s pancetom narezanom na kockice, kuhanom šunkom ili domaćom kobasicom, što nije imperativ.
Bogatstvo i energetsku vrijednost variva često se pojačava dodavanjem tjestenine, ječma, grahorica pa i riže. Povijesno gledano, današnji oblik variva vjekovni je pratitelj ljudske prehrane: od pradoba kad se ukrotila vatra i stvoreno ognjište pa do suvremenih kuhinja sa štednjacima prepunim elektronike – oduvijek se kuhalo povrće. A kuhana su jela, vjerojato zato što se topla konzumiraju, ukusnija zimi. Probajte!
Sastojci |
|
---|---|
1 | mrkva |
1 | poriluk |
3 | rajčice |
1 manja | cvjetača |
1 | tikvica |
¼ korjena | celera |
¼ glavice | kupusa |
30 dkg | zelene mahune |
10 dkg | grašak |
1 | paprika |
sol i svježe mljeveni papar | |
1 žlica | crvene slatke paprike |
Nekoliko | sojinog umaka |
kapi | |
Prstohvat | ljute paprike u prahu |
1,25 dl | vrhnja za kuhanje |
½ vezice | peršina |
2½ dl | soka od rajčice |
1,25 dl | temeljac od povrća |
Način priprave:
Korjenatso povrće, poriluk, papriku i kupus očistiti, narezati na kockice i kolutiće, pirjajti na maslacu ili ulju, ali tako da povrće ostane čvrsto. Začiniti soli i paprom. Kuhati 15 minuta, U drugi lonac uliti temeljac od povrća i sok od rajčice, začiniti soli i paprom, slatkom i ljutom paprikom i sojinim umakom i dodati cvjetaču i tikvice. Dodati povrće i zajedno kuhati još 15 minuta. Savjet: korjenasto povrće uvijek kuhati dulje vremena nego cvjetaču i tikvice, kako se ne bi raspale. Na kraju dodati vrhnje za kuhanje i pustiti da kratko zakipi.