GASTRO: Popečci od cvjetače s umakom od rajčica i paprikom. Brzo jednostavno i zdravo!
Polpete su način oblikovanja mesa s kojim stvaramo kosane odreske, a krušne mrvice u koje ih uvaljamo prije pečenja omoguće nam da popečci budu hrskavi. Popečci od cvjetače s umakom od rajčica i paprikom pripadaju grupi jela koja su brzo gotova, što je idealno za ove vruće dane kad baš nije preporučljivo satima nakuhavati pored vrućeg štednjaka. Ima mesa povrća i svega, a uz njega idu i salate, kruh ili tjestenine.
Očišćenu cvjetaču skuhaj u slanoj vodi, raskomadajte ju zajedno sa stabljikom i promiješati sa iskosanim mesom. Meso se može u potpunosti izbaciti, pa ćete tada dobiti burgere od cvjetače.U to dodati pjenasto umućen maslac, jedno žumanjce, žemičku koja je prethodno bila namočena u mlijeku, mješavinu začina, te naposljetku čvrst snijeg od umućenih bjelanjaca. PO ptrei, osovno koliko je smjesa “mokra”, dodati krušnih mrvica.
Sastojci: |
|
---|---|
1/2 kg | mljevenog mesa |
1 glavica | cvjetače |
1 kom | jaje |
1 kom | pecivo (zemička) |
2 žlice | krušnih mrvica |
2 kom | crveni luk |
1/2 kg | rajčice |
1 kom | mrkva |
1 kom | paprika babura |
80 g | maslaca |
1 žlica | mješavine začina |
sol, papar |
Način priprave:
Pripremljenu smjesu za izradu polpeta ostavite da se odmori u hladnjaku jedan sat kako bi se svi sokovi dobro proželi. Nakon toga oblikujte polpete i pecite u dubojoj masti kratko. Umaka ima nebrojeno gotovih, kupovnih, ali ako vam se da iskušajte se sami i u pripravi te discipline. Paradajiz skuhajte i propasirajte. Oprane i očišćene paprike usitnite, isto kao i mrkvu i luk, te zajedno propržite na vrlom ulju, uz dodavanje soli, kad je dovoljn o požutio dodajte pasirane rajčice i kuhajte uz stalno miješanje na umjerenoj vatri. Kad je sve pri kraju, štapnim mikserom dovršite umak kako biste postigli njegovu krematsu kozistenciju.