GASTRO: “Podigni me” ili tiramisu, talijanska superslastica koja je postala globalni desert

2021-02-02-gastro-tiramisu

Ono što je pasta u svojim inačicama kao što su špageti ili makaroni među suhim tjesteninama ili pak pizza u internacionalnom fast foodu, tako i tiramisu, kad je o poslasticama riječ, nema nikakve dvojbe. Sve su to talijanske gasto ikone koje su se toliko udomaćile u nacionalnim kuhinjama širom svijeta, da su postale dijelom globalnog gastro kanona. No, isto tako je činjenica da su tijekom vremena nacionalne kuhinje prilagođavale talijanske izvornike svojim okusima i navikama, počesto i prisiljene na supstituciju pojedinih sastojaka jer ih u domaćem podneblju, jednostavno nema. Takav je trend, možda najočitiji u slastičarskom specijalitetu kojeg srećemo na širom svijeta, ali najčešće samo imenom “vuče” na originalnu recepturu. Možda je u tom moru “falsifikata” i najveća vrijednost osnovne ideje. A ona je – napraviti fini prozračni kolač bez kuhanja ili pečenja.

Kako i kod svake dobre stvari u kulinarstvu, nisu svi jednodušni o izvorniku ove delicije. Neki ju smještaju u Firencu, drugi u Veneciju, treći u Sienu, četvrti daju prednost Lombardiji. Ali oko jednog se svi slažu – tiramisu na talijanskom znači “podigni me”. Dizanje nije tu samo zbog nazočnosti mnogobrojnih kalorija u njegovim sastojcima, već i alkoholnim sastojcima u njemu. Mi, po staroj hrvatskoj navadi rumom začinjavamo kolače, dok na Balkanu radije koriste neku od rakija, dok u Rusiji, primjerice, alkoholnu su potku zamijenili votkom. Usput, u izvorniku tiramisu se spravlja s čuvenim kulinarskim vinom Marsala, podrijetlom sa Sicilije. Dakle, zbrka oko izvornika je potpuna, čak i za gastro puritance.

Sastojci:

3 kom jaja
250 g sira mascarpone
4 dl crne kave
300 g piškota (keksi)
4 dl slatkog vrhnja
2 žlice kakaa
1 dl ruma

Način priprave:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Dobro istucite žumanjke pjenjačom, dodajte malo kave i šećera. Istucite bjelanjke u jaku pjenu i lagano miješajući dodajte smjesi. Kad se smjesa zgusne ohladite ju hladnjaku. Preostali šećer umiješajte u kavu. Smjesi dodajte joj sir i dobro sve izmiješajte da postane glatko. U kavu močite piškote, činite to brzo jer se lako raspadaju kad se ovlaže. Slažite ih na prikladan tanjur. Prvo idu biskviti, zatim krema. Preko njih premažite priređenu kremu, a na nju stavite drugi sloj piškota koje ste također umočili u kavu. Ukrasite debelim slojem tučenog vrhnja po kojem ste posuli kakao.

Gastro
Hrvatska