GASTRO: Pizza s lisnatim tijestom
Jedni kažu da je pizza ono što se nalazi na njoj, jer je nadjev najvažniji pa odabirom namirnica određujemo njenu vrstu. Drugi su skloni mistificiranju tijesta, podloge za pizzu. Sveopća popularnost pizze i njezina planetarna rasprostranjenost u svim kuhinjama svijeta pokazuje da je riječ o gastro konceptu, ideji koju nacionalne kuhinje prilagođavaju svojim posebnostima, a entuzijasti svojim nepcima. U milijunima recepata odabrali smo i iskušali pizzu čija je podloga lisnato tijesto. Zahvaljujući upravo njemu, uz pizza dodatke koje prilagodite svom ukusu dobiti ćete znimljivo jelo. I što je, možda, najvažnije, ono će biti brzo priravljeno.
Sastojci: |
|
---|---|
500 g | lisnato tijesto |
300 ml | passata (tekuća rajčica) |
3 žlice | maslinova ulja |
prstohvat | soli |
200 g | mozzarele |
prstohvat | papra |
10 listića | bosiljka |
150 g | šunke |
10 kom | maslina |
1 žlica | začina (mediteranskih) |
Način priprave:
Raširiti lisnato tijesto na plehu i izrezati ga na kvadratiće. U posudi pomiješati koncentrat rajčice, maslinovo ulje, prstohvat soli, papar i začine. Razmazati žlicom po sredini kvadratića od lisnatoga tijesta i posuti sirom mozarella, a ako je nema biće uredu i gauda, bitno je da se kremasto rastapa na višim temperaturama. Na to dodati, prema želji, šunku, cherry rajčice, masline, kapare, kukuruz, luk, sušene rajčice ili bilo koje drugo povrće. Staviti peći na 180 °C u prethodno zagrijanu pećnicu. Izvaditi kada porumene rubovi, nakon 20-ak minuta. Neposredno nakon vađenja iz pećnice „poškropiti s par kapi maslinova ulja”. Djevičansko je, dakako, najbolje. Prije posluživnja posuti, prema želji, svježom rikulom.