GASTRO: Piletina s pivom, može na roštilju, ali i u pećnici. Sočno i ukusno!

2021-10-09-gastro-MIX-piletina-piva

Pečenje pileta u isparavajućem dimu pivaposeban je događaj za svaki roštilj. To je recept bez kojeg ne možete biti roštilj majstor (ili majstorica?) i koji, jednostavno, morate probati. Ova metoda kuhanja jamči da će meso ostati zaista nježno i sočno, a da bi to postigli treba biti uporan, ciijelo vrijeme pečenja zaljevati ga pivom i začinima.

 

Sastojci :

1,5 kg pile (u komadu, očišćeno)
1 dl maslinova ulja
1/2 l piva (limenka)
2 žlice senfa
1 žlica slatke dimljene paprike
1 žličica kajenskog papara
2 žličice majčine dušice
2 žlice mješavine začina
sol, papar

 

Način priprave:

Zapalite roštilj s poklopcem. Neka plamen utihne i ugljen postane pepeljast, a zatim nasipajte ugljen s jedne strane. Ako koristite mali roštilj, morat ćete ukloniti rešetku i postaviti čvrst lim za pečenje na pod roštilja, pored ugljena – to će vam dati prostora da zatvorite poklopac nakon što je piletina ušla. Ako imate veliki roštilj, pile se može postaviti izravno na roštilj (ili na pladnju za pečenje). Bitno je da se ne prevrne. Za utrljavanje pomiješajte sve sastojke zajedno sa sefom. Prelijte piletinu uljem, pospite po utrljanoj masi i umasirajte je u kožu, pazeći da uđete u sve kutke, čak i unutar šupljine pileta. Otvorite konzervu da biste skinuli vrh limenke piva. Izlijte polovicu piva (vrh u čašu za piće!), A ostatak ostavite u limenci jer će piletina na taj način ostati vlažna dok se kuha. Stavite pile na konzervu, nogicama prema dolje, tako da izgleda kao da sjedi uspravno s konzervom u šupljini. Stavite pile i konzervu uspravno na roštilj, bilo u kalupu za pečenje ili izravno na roštilj, sa strane bez ugljena. Zatvorite poklopac i kuhajte 1 sat i 20 minuta dok piletina ne porumeni, dok meso ne omekša i sokovi ne budu bistri. Ako sokovi nisu bistri, kuhajte još 10 minuta, a zatim ponovno provjerite. Ako pečete u pećnici zagrijte na piletinu stavite na tepsiju, stavite na dno pećnice i slijedite isto vrijeme kuhanja. Naravno, uz neprestano podljevanje.

Gastro
Hrvatska